Ziektes opsporen met behulp van smartphone

De ontwikkeling van biosensoren, oftewel sensoren die geschikt zijn om allerlei biologische ter zake doende deeltjes (moleculen) te onderscheiden, wordt steeds populairder. De sensoren worden gebruikt om ziektes in een vroeg stadium op te sporen. Doctoraatstudent aan de Universiteit van  Hasselt – Jeroen Broeders -, heeft in samenwerking met het Insituut voor Materiaal Onderzoek (IMO-IMOMEC) een manier uitgevonden om de biosensoren via een smartphone uit te lezen.

 

Ontwikkeling met het oog op besparing
Het gebruik van biosensoren zit in de lift. Het uitlezen van de biosensoren vindt normaal gesproken plaats door middel van dure apparatuur in een laboratorium. Hierdoor is men gaan nadenken hoe het kleiner, eenvoudiger en goedkoper mogelijk zou kunnen worden om de sensoren uit te lezen.
Jeroen Broeders, die verbonden is aan de faculteit industriële ingenieurswetenschappen van de universiteit Hasselt, heeft een sensor ontwikkeld welke uitgelezen kan worden door middel van een smartphone.

Prototype
Het prototype bestaat uit een apparaatje dat de grootte heeft van een USB-stick, welke aangesloten kan worden op de smartphone. Door slechts een druppel vloeistof te plaatsen op een teststrip, is het mogelijk om de aanwezigheid van bepaalde stoffen met behulp van de smartphone af te lezen.
De werking van het prototype is getest door de hoeveelheid histamine van een proefmonster op te sporen en af te lezen via de smartphone.  Histamine is een stofje dat onder andere vrij komt bij allergische reacties maar ook bij het rottingsproces van eten. De applicatie kan daardoor op meerdere gebieden (medisch, voedingsindustrie) ingezet gaan worden.

Hulp op afstand
De ontwikkeling van dergelijke applicaties maakt diagnose op afstand mogelijk. Door gebruik te maken van een netwerk van biosensoren lijkt het in de toekomst mogelijk dat deze ingezet kunnen worden bij een epidemie en calamiteit om bijvoorbeeld vast te stellen hoe een virus of chemische stof  zich verspreidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *