Ziekenhuis Groningen start onderzoek virtual-reality-therapie bij psychoses

Deze zomer start de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen met de behandeling van psychosepatiënten die kampen met achterdocht en sociale angst door middel van virtual reality, waarbij gecontroleerd gebruik gemaakt wordt van een virtuele omgeving.

 

Werking
In de virtuele wereld worden patiënten geleidelijk blootgesteld aan een omgeving die door de begeleidende psycholoog  beïnvloed kan worden. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een joystick en een virtuele bril. Door de positie van de drager van de virtuele bril steeds te veranderen of het aantal mensen en hun karakters in de virtuele omgeving, ontstaat er steeds een andere situatie. Met andere woorden, de omgeving kan steeds ingewikkelder gemaakt worden en patiënten worden telkens blootgesteld aan nieuwe, complexere situaties. Wim Veling, hoofd van het UCP-psychoseteam geeft aan dat hierdoor de angst zal zakken en de patiënten beter leren omgaan met hun achterdocht waardoor ze minder sociale situaties uit de weg zullen gaan.

Aanvullend
De verwachting is dat virtual-reality-therapie een goede aanvulling zal zijn op cognitieve gedragstherapie, waarvan veel gebruik gemaakt wordt. Bij sommige mensen is de psychose zo ernstig dat ze ook na intensieve therapie niet de straat op durven om bepaalde situaties te oefenen. Voor deze groep mensen kan virtual reality van grote aanvullende waarde zijn. Het oefenen van de situatie in een virtuele wereld kan de overstap naar de realiteit verkleinen. Bovendien krijgt de hulpverlener meer inzicht in de (on)mogelijkheden van de patiënt.

Door deze groep patiënten tijdens hun behandeling te volgen hoopt Veling een beter inzicht te krijgen in de rol die de omgeving speelt bij psychosepatiënten.
Wil je meer weten over het onderzoek en een indruk krijgen van een virtuele wereld, kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *