Zelftest voor anale klachten moet taboe doorbreken

Praten over je anus.. dat doen we liever niet. Zeker niet als we te kampen hebben met problemen rondom dat gebied. Toch is het een veel voorkomend probleem. Zo komen aambeien veelvuldig voor, vaak in combinatie met andere aandoeningen. Kortom er is een grote behoefte aan informatie over anale aandoeningen. De Helder kliniek heeft invulling aan deze behoefte gegeven door middel van een zelftest, welke 2 april j.l. werd gelanceerd als onderdeel van een nationale campagne.

 

Zelftest
Dat er behoefte aan informatie over anale klachten is blijkt wel uit het percentage dat de website ‘analeklachten.nl’ sinds de lancering bezocht heeft. De site telt inmiddels meer dan 80.000 bezoekers en ruim 20.000 mensen vulden de test volledig in. De testresultaten laten zien dat maar liefst 38% te maken had met aambeien, regelmatig in combinatie met andere anale klachten (58%). De test werd door Helder kliniek ontwikkeld met als doel het taboe rondom anale problemen te doorbreken.
Door de acht vragen op de website te beantwoorden, krijgen mensen binnen 3 minuten inzicht over de mogelijke oorzaak van hun anale klacht(en).
Drs. Jean-Paul de Zoete, proctoloog bij Helder kliniek, vertelt blij te zijn over de populariteit van deze test. De test verlaagt de drempel en zorgt ervoor dat problemen eerder boven water komen. Hierdoor kan er sneller ingegrepen worden bij anale klachten die door een huisarts vaak eenvoudig te achterhalen en behandelen zijn.

De website voorziet verder in duidelijke informatie over de meest voorkomende anale aandoeningen en wat je er eventueel zelf aan kunt doen. De meest voorkomende klachten zijn;

  • Aambeien
  • Anale wratten
  • Fissuur
  • Fistel
  • Marisken/skin tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *