Zelftest bij manisch-depressieve klachten door middel van de app ManieCheck

GGZ Friesland heeft eind vorig jaar de app ManieCheck op de markt gebracht met als doel een snellere herkenning van de symptomen passende bij een manische depressie. Gebruikers kunnen aan de hand van een korte zelftest binnen een paar minuten zien of hun vermoeden van een manische depressieve stoornis gerechtvaardigd is of onterecht. De app stelt geen diagnose, maar geeft slechts een indicatie of de symptomen kunnen horen bij een manische depressie.

Het belang van de juiste diagnose
Een manisch depressieve stoornis is een stemmingsstoornis. Vanwege het ‘tweepolige karakter’ wordt deze stoornis ook wel bipolaire stoornis genoemd. Gemiddeld lijdt in Nederland 2 procent aan deze stoornis.
Manisch depressieve klachten worden vaak pas laat herkend. De depressie werd vaak wel gezien, maar de periodes van een overdreven vrolijke of prikkelbare stemming werden vaak over het hoofd gezien. Gemiddeld wordt er pas 12 jaar na het ontstaan van de eerste klachten een diagnose gesteld. De behandeling van manisch-depressieve klachten is anders dan van een depressie waar de somberheid vaak op de voorgrond staat. De behandeling met anti-depressiva kan bij een manisch depressieve stoornis bijvoorbeeld averechts werken. Tengevolge van het ongeremde gedrag passende bij deze stoornis, lijdt niet zelden tot ernstige financiële, relationele of maatschappelijke problemen. Een vroegtijdige juiste diagnose is dan ook van groot belang.

Screening met de ManieCheck
De ManieCheck bestaat uit een vragenlijst welke afgeleid is van de veelgebruikte screeningsvragenlijst voor manisch depressiviteit, de MDQ-NL (Manic Depressive Questionnaire, in het Nederlands vertaalt). Aan de hand van een vragenlijst is te testen of verder onderzoek naar een manische depressieve stoornis wenselijk is. Verder onderzoek vindt plaats door een psychiater welke gespecialiseerd is in dit ziektebeeld.
In de ManieCheck is behalve de vragenlijst ook informatie over de aandoening te vinden.
De app is zowel voor IOS als voor Android apparaten gratis verkrijg

 

2 reacties op “Zelftest bij manisch-depressieve klachten door middel van de app ManieCheck

    • Dag Vincent,
      De app is te downloaden in de Nederlandse appstore. Maak je misschien gebruik van een buitenlandse appstore? Probeer het anders eens via de link die GGZ Friesland op hun website heeft staan. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *