Werkbezoek minister Schippers aan Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen

Tjongerschans ziekenhuisVandaag, woensdag 8 april bezoekt minister Edith Schippers (VWS) ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. De minister praat daar met initiatiefnemers die moderne communicatiemiddelen hebben ontwikkeld voor persoonlijke informatie voor patiënten, van een persoonlijke website voor patiënten met bekkenbodemproblemen, tot een digitale polikliniek en een online informatieservice.

Clasien van der Houwen, gynaecoloog in de Tjongerschans, heeft een persoonlijke website gemaakt voor patiënten met bekkenbodemproblemen. Op deze beveiligde site krijgen vrouwen krijgen uitgebreide informatie over hun eigen situatie en behandelingsmogelijkheden. De informatie wordt ondersteund met visuele en interactieve middelen. Inmiddels zijn er meer digitale poli’s gemaakt: voor stellen met zwangerschapswens en patiënten met chronische pijn. Een digitale polikliniek voor zwangere vrouwen is de volgende stap.

Het bevorderen van gedeelde besluitvorming (shared decision making) is wat Markus Oei, KNO arts in het Flevoziekenhuis te Almere, nastreeft. Hij zet zich in om gedeelde besluitvorming mogelijk te maken om zodoende de patiënt meer grip te geven op zijn ziekte. Hij ziet kennisoverdracht naar de patiënt hierbij als een cruciale factor. In de afgelopen jaren heeft hij daarom Inforium ontwikkeld. Op de KNO afdeling maakt hij gebruik van deze zeer simpele maar veilige en doeltreffende methode om betrouwbare, multimediale informatie op maat bij de patiënt in de mailbox te brengen. Met Inforium en BetrouwbareBron.nl is de toepasselijke patiënteninformatie van bijna alle specialismen en non-profit organisaties als Kanker.nl binnen 20 seconden van huisarts of specialist naar de patiënt te verzenden.

Minister Schippers spreekt woensdag met de initiatiefnemers en betrokkenen van beide ziekenhuizen. Deze moderne communicatiemiddelen sluiten naadloos aan op de vraag van de minister naar meer transparantie in de zorg. Als patiënten beter zijn geïnformeerd, kunnen zij hun beslissingen over hun behandeling beter overzien. Shared decision making krijgt zo meer inhoud en dat is waar de minister voor pleit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *