VR voor WW-eMH?

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe drie afkortingen in de titel brengen drie werelden samen: Die van de techniek, waarin Virtual Reality (VR) booming business is, die van internet met worldwide mogelijkheden en die van de GGZ en blended behandeling. De vraag die bij mij opkomt na het lezen van dit artikel (Luimstra, DF 23/2/16) over VR is: welke ww mogelijkheden biedt dit voor de GGZ?

Virtual reality (VR) is de mogelijkheid om een gesimuleerde wereld als levensecht te ervaren. Door een speciale bril te dragen, kunnen de ‘kijkers’ virtueel rondlopen in die gesimuleerde wereld. De ervaring komt dicht bij die van de ‘echte’ wereld: geluiden worden in 3D ervaren en er zijn al programma’s waarin ook de geursensatie meegenomen wordt. VR is een techniek die in opkomst is en nu vooral toegepast wordt in games of films. Maar de verwachting is dat deze markt sterk zal groeien.

VR voor de GGZ
De constatering dat dit een groeiende markt is roept de vraag op of deze trend ook overwaait naar de GGZ en mogelijkheden creëert voor een andere invulling en ervaring van blended behandeling. Ik denk het wel. Er zijn al enkele ervaringen opgedaan met desensitisatie via VR in de behandeling van fobieën. Door de combinatie van online programma (psycho-educatie), desensitisatie via VRontstaat de mogelijkheid om deze behandeling meer gefaseerd vorm te geven: stepped care voor angstbehandeling. Desensitisatie via VR, in een getrapt programma dat de cliënt online thuis kan doen met monitoring door de therapeut, kan qua beleving dezelfde effecten oproepen, maar is vele malen kostenefficiënter. Daarnaast kan de cliënt meer zelf de verantwoordelijkheid nemen voor zijn ‘oefenmomenten’. Hij heeft deze namelijk onder handbereik. Bril op, programma aan en oefen in een virtuele wereld waarin die situaties aan bod komen waar je jezelf aan bloot wil stellen.

Combineer dat met augmented reality (AR: een virtuele laag over de waarneming van de echte wereld) en er ontstaan nog meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een angstbehandeling te faseren.

Omdat door het gebruik van internet de cliënt een passende therapeut en dito expertise worldwide kan zoeken, ontstaan er dus volgende mij dankzij VR en AR worldwide mogelijkheden voor eMental Health: online behandeling bij psychische klachten/problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *