Via een app grip op reuma

reuma appHet Erasmus MC in Rotterdam, de afdeling reumatologie, heeft samen met patiënten de Reuma App ontwikkeld.  Via de Reuma App krijgen patiënten gepersonaliseerde informatie waardoor ze meer grip krijgen op hun ziekte.

De patiënt kan in de Reuma App zelf zijn vragen kiezen over allerlei onderwerpen zoals bewegen, werk, medicatie of pijn. Op basis van de antwoorden die de patiënt geeft op de vragen, krijgt hij informatie en praktische tips, waardoor ze makkelijker met hun ziekte kunnen omgaan. In het logboek kan de patiënten vervolgens zien hoe het met zijn ziekteverloop gaat. Hij kan iedere dag aangeven hoe hij zich voelt en aanvullende vragenlijsten invullen over zijn dagelijks functioneren. De patiënt krijgt hierdoor meer inzicht hoe zijn reuma verloopt.

reuma app-screenshotNaast informatie over reuma is er een game ontwikkeld die op een simpele manier uitlegt hoe ontstekingsreuma werkt. De Reuma App heeft daarnaast een agendafunctie voor herinneringen aan medicatieinname en afspraken met de reumatoloog. Omdat bewegen van belang is bij reuma, om de soepelheid van de spieren en gewrichten te bevorderen, geeft de Reuma App oefeningen voor hand, elleboog, knie, nek, pols, schouder of rug. De video’s zijn door een in reuma gespecialiseerde fysiotherapeut samengesteld.

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC wil inzicht krijgen in de werkzaamheid en ervaringen met de Reuma App. Daarom is een onderzoek gestart: ‘Evaluatiestudie naar de effectiviteit van de Reuma App’. Hoewel de Reuma App een hulpmiddel is voor alle reumapatiënten, wordt alleen aan patiënten van het Erasmus MC op vrijwillige basis gevraagd mee te doen aan het onderzoek. De Reuma App is gratis beschikbaar in de App Store (Apple) en Google play (Android) en is ook te downloaden via www.reumaapp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *