Vernieuwen door in de huid van de patiënt te kruipen

DDWDe zorgsector staat voor de uitdaging om het proces van veranderen en vernieuwen te versnellen. Veel veranderingen duren jaren en dat kunnen we ons niet meer veroorloven. We zijn volop bezig met bottom-up verbeteren middels Lean en dat is mooi. Echter, voor vernieuwen en innoveren is een andere aanpak nodig.  Daarvoor zijn scheefdenkers en dwarskijkers nodig, denk ik. Tja, waar vinden we dat type mensen; Design Thinkers. De Dutch Design Week inspireerde mij voor dit blog.

Nieuwe aanpak vraagt creativiteit
Veel kunnen we leren van de creatieve sector die op een (voor de zorg) nieuwe aanpak tot concepten en oplossingen komt. In Design Thinking staan gebruikers centraal, soms zelfs door letterlijk in de huid van de patiënt te kruipen. De dementie experience ontwikkelde eerder al een simulatietraining. Tijdens de Dutch design week werden meer ontwikkelingen gepresenteerd waarin de beleving van de gebruiker centraal staat.

Wil jij wel eens ervaren hoe het voelt om kwetsbaar te zijn?
Het verouderingspak GERT,  is ontwikkeld voor training van zorgverleners en voor ontwerpers, om beter te leren omgaan met ouderen en/of mensen met fysieke beperkingen. De verschillende onderdelen van het pak simuleren allerlei soorten beperkingen. Zo kun je minder zien, slecht horen, slecht bewegen en verlies je het gevoel van balans.

Durf je een psychose te ervaren?
Vroeger gebruikten dokters wel eens LSD om hun psychotische patiënten te begrijpen; nu is er een veilige digitale manier die ook voor het publiek uit te proberen is. Met behulp van verschillende wearables en augmented reality kun je het gevoel van een psychose beleven. Een verbazingwekkende en vooral intense ervaring moet dat zijn. Je wordt geconfronteerd met verschillende aspecten van een psychose en ondergaat ze zelf. Je kunt stemmen horen of waanbeelden zien, zodat je oriëntatie en concentratie op een geheel andere wijze werken en je je vervreemd voelt van je omgeving. De installatie is er om een psychose te simuleren en niet te stimuleren. Bizar!

Wie durft er om te co-creëren met anders soortigen? Dit vraagt ook om tijd van zorgverleners die daarmee ruimte (letterlijk in het brein) voor vernieuwing krijgen.

Meer over de tentoonstelling De Gezonde Mens  (tot januari 2014).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *