Verminderde taalbarrière door gebruik Health Communicator

Communicatie is in de zorg van levensbelang. Wanneer goed overleg niet mogelijk is, dan kan dit optimale zorg in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan allochtonen die de Nederlandse taal niet machtig zijn en daardoor grote problemen ondervinden tijdens het afnemen van een anamnese door de hulpverlener of belangrijke informatie niet of onvoldoende begrijpen. Hierbij kan de Health Communicator uitkomst bieden.

De Health Communicator is een communicatiesysteem waarbij zowel hulpverlener als patiënt in hun eigen taal met elkaar kunnen communiceren. Het consult kan op deze manier vooraf goed voorbereid worden. De Health Communicator is zo opgebouwd dat deze ook geschikt is voor ouderen en mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Hoe werkt het
Een optimale behandeling valt of staat bij een goede anamnese. Omdat taalbeheersing een belemmering kan vormen is het gebruik van de Health Communicator van belang omdat dit de mogelijkheid geeft om in de eigen taal te communiceren.
Voordat het consult plaatsvindt, wordt de patiënt gevraagd om in zijn of haar taal een digitale vragenlijst in te vullen op de computer. Dit kan thuis of op locatie. De vragenlijst heeft betrekking op de hulpvraag. Na afloop ontvangt de hulpverlener meteen een Nederlandse samenvatting en deze kan automatisch toegevoegd worden aan het digitale dossier. Omdat op deze manier alles direct in het zorgsysteem staat hoeft er achteraf niet veel meer ingevuld te worden, hetgeen tijd bespaard. Er wordt hierbij gebruikt gemaakt van een beveiligde zorgmail verbinding.

Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra
Het gebruik van de Health Communicator is inmiddels in opmars. Zo zet de Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra (SAG) de Health Communicator in om het contact tussen de zorgverlener en anderstaligen of laaggeletterden te verbeteren. Bekijk het promotiefilmpje van SAG om een indruk te krijgen van het gebruik van de Health Communicator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *