Veel interesse voor ontwikkelde ambulance-drone

Een vliegende ambulance die levens kan gaan redden. Dat zou maar zo maar eens werkelijkheid kunnen gaan worden met de ambulance-drone die als afstudeeropdracht gepresenteerd werd door Alec Momont. Hij kreeg voor zijn afstudeeropdracht voor de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft een een 10, een cijfer dat slechts bij hoge uitzondering gegeven wordt. Het prototype werd door de student zelf ontwikkelt in samenwerking met innovatieplatform Living Tomorrow.

 

Mini ambulance
De drone – een onbemand zelf-navigerend vliegtuigje- is voorzien van de meest noodzakelijke medische apparatuur die in principe door iedereen gebruikt kunnen worden. Het idee is dat de drone hulp kan bieden nadat iemand 112 gebeld heeft. Via GPS kan de drone zelfstandig naar de plek van een beller navigeren. Eenmaal op locatie kan de telefoonverbinding verbroken worden en wordt de communicatie overgenomen via een video- en audioverbinding door middel van de drone. Op deze manier kan een arts uitleg geven wat er moet gebeuren en hoe bijvoorbeeld de defibrillator te gebruiken als blijkt dat het slachtoffer een hartstilstand heeft.

Toename overlevingskans
Door de inzet van dergelijke middelen kan de overlevingskans stijgen van 8 naar 80 procent, is te lezen op de site van TU Delft. Bij hartfalen is het van groot belang dat de patiënt zo snel mogelijk de juiste medische zorg krijgt. Veel dodelijke slachtoffers kunnen dan ook voorkomen worden door de inzet van een dergelijke vliegende mini-ambulance. Een drone kan zo’n vier kilo aan medische apparatuur meenemen en nog eens vier kilo aan extra bagage. Het vliegtuigje kan een snelheid behalen van 100 km/uur. Het is geen vervanging van een ambulance, maar een zinvolle toevoeging.

Toekomst
Vanuit de medische wereld is er inmiddels interesse getoond in het product. Momenteel is er slechts één prototype door Momont in samenwerking met het innovatieplatform Living Tomorrow geproduceerd. Voordat de drone ingezet kan gaan worden moeten er nog wat obstakels overwonnen worden. Drones zijn in Nederland wettelijk nog niet toegestaan en ook is de drone nog niet getest met echte mensen. Momont hoopt dat de ambulancedrone binnen vijf jaar tijd inzetbaar is in de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *