Vaatrisico-app voorpelt risico hart- en vaatziekten

UMC Utrecht heeft in samenwerking met het Medical App Co-Creation Center (MAC3) van het UMC Utrecht een app ontwikkeld waarmee artsen het risico op ziekte of sterfte ten gevolge van hart- en vaatziekten van patiënten over tien jaar kunnen berekenen. De Vaatrisico-app is zowel voor iPhone als Android gratis beschikbaar.

 

Risicomanagement
Door middel van de app kunnen hulpverleners van verschillende type patiënten eenvoudig het risico op hart- en vaatziekte berekenen;

  • Voor mensen met risicofactoren maar zonder hart- en vaatziekte of diabetes
  • Voor mensen met diabetes mellitus
  • Voor mensen die te maken hebben met hart- en vaatziekte

Er moeten gegevens als leeftijd, bloeddruk, geslacht en cholesterolgehalte ingevoerd worden. Aan de hand van de uitkomst kan de behandelaar samen met de patiënt bekijken hoe de behandeling eruit gaat zien en wat de patiënt zelf kan doen om het risico te verlagen. Een app levert dus een mooie bijdrage aan het zelfmanagement van de patiënt die bijvoorbeeld door een juist gebruik van medicijnen zijn eigen bijdrage kan leveren.

Onderzoek
Al meer dan tien jaar volgt het UMC Utrecht meer dan tienduizend patiënten met hart- en vaatproblemen. De Vaatrisico-app is mede tot gebaseerd op dit SMART-onderzoek. De app is een uitbreiding op de risicotabel-app, welke zo’n 4000 gebruikers heeft. Deze app was alleen bruikbaar voor patiënten met risicofactoren maar geen hart- en vaatziekten. Internist prof. dr. Frank Visseren van het UMC Utrecht bedacht de app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *