Tool biedt hulp bij herkennen Alzheimer

Sinds deze week kunnen mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst in Nederland in hun eigen taal dementie herkennen via de online test ‘SignaLeren’. SignaLeren biedt online filmpjes en vragen over de meest voorkomende signalen van dementie in het Turks, Marokkaans-Arabisch, Berbers en Nederlands.

 

Herkennen
Dementie is een aandoening die voorkomt bij 260.000 Nederlanders. Van deze groep zijn ruim 10% niet van Nederlandse afkomst. Omdat veel Marokkaanse en Turkse ouderen en mantelzorgers vaak weinig kennis hebben van dementie en omdat bovendien het gesprek over dit onderwerp vaak moeizaam op gang komt, ontwikkelde gerontoloog Nienke van Wezel van Alzheimer Nederland samen met Gözde Duran de online test ‘SignaLeren’. Bij zorgen over geheugen en gedrag kunnen deze mensen samen met hun hulpverlener de filmpjes bekijken en vragen beantwoorden.

Open communicatie
Van Wezel geeft aan dat Culturele herkenbaarheid voorop staat. Volgens haar is het uniek dat de website niet alleen gebruikt kan worden door Turken en Marokkanen in Nederland, maar ook in het land van herkomst. Op deze manier kan een gesprek over dit onderwerp in families en gemeenschappen eenvoudiger tot stand komen.

Samenwerking
SignaLeren is een initiatief van Alzheimer Nederland in samenwerking met het Netwerk van Organisaties van Ouderen Migranten (NOOM), Pharos en de Hart- en Vaatgroep. SignaLeren is onderdeel van het project ‘Vaardig in zelfzorg’ en wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *