Telenefrologie verplaatst zorg van nefroloog naar huisarts

Patiënten met een chronische nierschade kunnen voortaan vaker behandeld worden door hun eigen huisarts. Dit wordt mogelijk gemaakt door Telenefrologie, een e-consulting systeem tussen huisartsen en nefrologen.

In het UMC St Radboud werd in 2009 door de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, in samenwerking met de afdeling Nierziekten, Telenefrologie ontwikkeld door de nefrologen prof. dr. Jack van Wetzels en dr. Gerald Vervoort en de huisartsen dr. Wim de Grauw en drs. Nynke Scherpbier van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Rabdoud.

Telenefrologie biedt huisartsen de mogelijkheid om de nefroloog te consulteren op een zelf gekozen moment binnen een beveiligde omgeving waarbij relevante informatie over de patiënt automatisch uit het huisartsensysteem gehaald wordt. Op basis van die gegevens geeft de nefroloog vervolgens een behandeladvies aan de huisarts.

Onderzoek laat  zien dat patiënten minder snel doorverwezen hoeven te worden wanneer ze gebruik maken van Telenefrologie. Ook komt het voor dat nefrologen eerder patiënten signaleren die moeten worden doorverwezen. Telenefrologie kan het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis verminderen. Het biedt meer gemak voor de patient terwijl het minder kost.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Annals of Family Medicine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *