TARA, een toegankelijk platform voor mensen met een (verstandelijke) beperking

Bezuiniging is onherroepelijk gekoppeld aan verandering. Ook in de geestelijke gezondheidszorg. Mensen met een (verstandelijke) beperking zijn gebaat bij een zo groot mogelijke zelfstandigheid omdat er in toenemende mate een beroep op die zelfstandigheid gedaan zal worden. Leren gebeurd binnen deze groep vooral door veelvuldig te herhalen. Het ontbreken van tijd die een hulpverlener ter beschikking heeft zorgt er regelmatig voor dat het veelvuldig herhalen erbij inschiet. De stichting ookjij.nl heeft hier samen met zorgorganisaties een oplossing voor bedacht: TARA, een toegankelijk digitaal platform.

Door middel van TARA kunnen de juiste middelen in een eigen online leeromgeving aangeboden worden, aangevuld met modules voor het activeren en onderhouden van mantelzorg en het sociale netwerk.  Door gebruik te maken van dit platform kan de eigen verantwoordelijkheid toenemen met als gevolg dat de touwtjes meer in eigen hand komen te liggen wat de zelfstandigheid ten goede kan komen.

Kenmerken TARA

Het gebruiksvriendelijke platform TARA is er voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Het platform ondersteunt verschillende manieren van navigeren; muis/toetsenbord, 2-knopsbediening en 1-knopsbediening. Ook is er een mogelijkheid voor audio-ondersteuning voor mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Applicaties zijn toepasbaar op gebruikersniveau en hebben een eigen unieke kleur.

De beheerkant is toegankelijk voor beheerders, begeleiders, coaches en familie en zijn eenvoudig en logisch te beheren. De TARApro variant biedt de mogelijkheid om een eigen identiteit aan het platform te geven door middel van een eigen startpagina, een eigen logo op het hoofdmenu en een eigen steunkleur in het hoofdmenu.

Individueel leren en begeleiden

De TARA leeromgeving maakt gebruik van een leermethode die aansluit bij zowel onderwijs als de zorg. Het aangeboden materiaal is afgestemd op de doelgroep. TARA werkt met 9 verschillende thema’s; Sociale vaardigheden, voeding, zelfzorg en gezondheid, huishoudelijk werk, reizen, geld en administratie, stage en werk, rechten en plichten en vrije tijd. De thema’s zijn onderverdeeld in leerobjecten welke bestaan uit fotoverhalen, gekoppeld aan verschillende niveaus.  De leerobjecten zijn zelfstandig te doorlopen en kunnen eindeloos herhaald worden. Begeleiding en coaching vindt plaats op afstand via e-mail of beeldbellen.

Sociale omgeving

TARA onderkent ook het belang van de social media bij mensen met een beperking. Het internet en de bijbehorende gangbare communicatie-middelen zijn vaak te onoverzichtelijk voor deze groep. TARA biedt de mogelijkheid om vanuit een veilige omgeving te chatten, mailen of een video-chat uit te voeren, hetgeen kan bijdragen aan een positief sociaal welbevinden waardoor deze mensen minder snel in een sociaal isolement terecht zullen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *