Smartphone voorspelt stemmingsveranderingen

Onderzoekers van de Universiteit in Michigan hebben een app ontwikkelt die het mogelijk maakt om het stemgeluid te monitoren tijdens telefoongesprekken waarbij subtiele veranderingen door de dag heen vastgelegd kunnen worden. Door deze dagelijkse monitoring van gesprekken kunnen stemmingswisselingen vroegtijdig ontdekt worden. Dit zou onder andere mensen met een bipolaire stoornis kunnen helpen.

 

Snelle signalering
Mensen die een bipolaire stoornis hebben, kampen met chronische stemmingswisselingen die variëren van erg uitgelaten (manie) tot extreem neerslachtig (depressie). Deze mensen zouden gebaat zijn bij de inzet van een dergelijke app, omdat het vroege signalering mogelijk maakt. Het is een aandoening die wereldwijd bij miljoenen mensen voorkomt en die ernstige gevolgen, zoals bijvoorbeeld zelfmoord, tot gevolg kan hebben.
Onderzoekers van de Universiteit in Michigan die werken aan het project PRIORI laten weten dat de app ook ingezet kan worden bij aandoeningen als schizofrenie, posttraumatisch stress-stoornis en de ziekte van Parkinson.

De app zit nog in een vroege testfase, maar laat aan de hand van uitkomsten bij eerste onderzoeken hoopvolle resultaten zien. Het uiteindelijke doel van de technologie is dat de app in staat zou moeten zijn om een patroon van de bipolaire stoornis te herkennen.

De werking
De app draait op de achtergrond van een android smartphone mee en kan op die manier automatisch het stemgeluid van de patiënt monitoren op het moment dat deze telefoongesprekken voert. Dit gebeurd ook tijdens de gesprekken die gevoerd worden met hulpverleners. Het computerprogramma analyseert vervolgens het stemgeluid en de stiltes van het gesprek. Tijdens een gesprek wordt alleen de stem van de patiënt opgenomen. Ter bewaking van de privacy van patiënten worden deze data vervolgens versleuteld opgeslagen.

De onderzoekers hebben hun bevindingen onlangs gepresenteerd tijdens het International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing. Het project wordt gefinancierd door het National Institute of Mental Health.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *