Smaakk! helpt meiden met eetstoornis

Smaakk! is een online blended behandelprogramma welke meiden met een eetstoornis kan helpen. Dit programma is afgestemd op de behoeftes en wensen van de cliënt, afhankelijk van de specifieke eetstoornis. Het programma is ontwikkeld door Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie in samenwerking met Jouw Omgeving en is gebaseerd op de succesvolle behandeling van 99gram.nl.

 

Blended behandeling
De behandeling is blended, wat inhoudt dat de behandeling gecombineerd wordt met een reguliere behandeling, waarbij er dus ook contact is tussen hulpverlener en cliënt. Daarnaast is er een online programma, waaraan de cliënt thuis kan deelnemen. Deze online behandeling is aangepast aan de persoonlijke behoefte van de cliënt en richt zich naar behoefte meer op eetbuistoornis, boulimia of anorexia. De online behandeling wordt begeleid door de behandelaar. De behandelaar kijkt mee hoe de behandeling online verloopt en bij vragen kunnen er berichten gestuurd worden. Voor ouders kan er een eigen online omgeving gecreëerd worden waarin uitleg en tips te vinden zijn.

Zelfmanagement
Doordat de cliënt een deel van de behandeling zelf kan uitvoeren op het moment dat dit het beste uitkomt, wordt de behandeling transparanter en doelgerichter. Jongeren vinden het vaak eenvoudiger om via internet oftewel vanuit een bepaalde anonimiteit over hun problemen te praten dan rechtstreeks. Zeker bij eetstoornissen heerst er vaak een taboe rondom dit onderwerp, wat erover praten soms lastig maakt. De laagdrempeligheid van een online behandeling komt in dat geval de totale behandeling ten goede.

Het programma Smaakk! wordt door diverse organisaties binnen de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg aangeboden. Om er gebruik van te kunnen maken is er een verwijzing nodig van huisarts of Bureau Jeugdzorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *