Slimme pleister volgt wondgenezing

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEen slimme pleister met sensoren controleert zelf de genezing van een wond. De verpleegkundige kan op de smartphone of tablet het genezingsproces volgen. In 2017 moet de pleister verkrijgbaar zijn voor zieken- en verzorgingshuizen.

Met de slimme pleister hoeft bij patiënten voor de wondcontrole de pleister of verband niet meer verwijderd te worden. De sensoren meten de temperatuur, vochtgehalte en de PH waarde. Verpleegkundigen en andere medische professionals kunnen gealarmeerd worden bij infectierisico of andere genezingsproblemen. Verplegers kunnen met de zogenoemde DermaTrax-pleister de genezing op een beeldscherm volgen. De informatie wordt via een draadloze verbinding verzonden naar het verpleegkundigenkantoor.

De technologie is geleverd door het Holst Centre/TNO. Zij ontwikkelden samen met onderzoekers van het Ierse Tyndall National Institute en en Fleming Medical de pleister met de kleine sensoren.

DermaTrax is niet veel duurder dan bestaande pleisters omdat er door de onderzoekers slechts een laag aan toegevoegd is. Het streven is dat er per pleister slechts 1 euro op de prijs komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *