Serious game maakt oefenen met handprothese leuk

Studenten Communication and Multimedia Design van de NHL Hogeschool in Leeuwarden bedachten een innovatief racespel op de computer ‘race met je prothese’ om het trainen met een handprothese leuker te maken. Oefenen middels een serious game zorgt voor meer motivatie om te trainen en is minder saai waardoor het dagelijks oefenen aanmerkelijk verbetert zou kunnen worden.

 

Een handprothese heeft de mogelijkheid om te openen en te sluiten. Deze werking wordt gestuurd door middel van kleine stroomstootjes doordat een spier aangespannen wordt. Deze stroomstootjes zorgen voor aansturing van het motortje van de prothesehand. Het vraagt nogal wat training om de handprothese op de juiste manier, op het juiste moment en met de juiste kracht te laten werken.

Trainen door gamen
Door een spelelement in de training in te bouwen, verdwijnt de eentonigheid die de meeste dagelijkse behandelingen met zich meebrengen. Het spel ‘race met je prothese’ is een racespel waarbij de gebruikers een auto op een racebaan aan moeten sturen. De auto wordt op eenzelfde manier gestuurd als een prothesehand. Hierdoor leren gebruikers hun spieren op het juiste moment en met de juiste kracht te gebruiken. Het spelelement zorgt voor motivatie en uitdaging. Gebruikers kunnen hun eigen tijd verbeteren of tegen elkaar spelen. Met de raceauto kan de omgeving verkend worden en op deze manier komt de gebruiker in onverwachte situaties terecht.

Onderzoek naar het effect
De ontwikkelde game is een eerste resultaat van de samenwerking van het SPRINT-project tussen UMCG en lectoraat Serious Gaming NHL Hogeschool. Dit langlopende programma richt zich op de ontwikkeling van intelligente protheses. In Nederland is een dergelijke computergame als training om een prothese te bedienen nog vrij uniek, stelt Hylke van Dijk, lector Serious Gaming aan de NHL Hogesschool. “Met deze versie van de game hebben we gameprincipes gekoppeld aan bewegingen van een training. Het is nu zaak de game te balanceren op basis van de resultaten van het onderzoek van het UMCG”, aldus Hylke van Dijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *