Robot Zora helpt eenzame ouderen

Het is een feit dat er in de toekomst een steeds groter tekort zal zijn aan personeel en geld om alle ouderen de tijd en aandacht te geven die ze verdienen. Huize Elisabeth in Vught speelt daarop in en experimenteert momenteel met Zora, de eerste zorgrobot in Nederland.

 

Zora is gemaakt in België. Het EO-programma ‘Dit is de Dag’ zond deze week een reportage uit vanuit de woonkamers in Huize Elisabeth. Behalve dat Zora de Bingo en gezamenlijke gymnastiekoefeningen verzorgt is te zien dat Zora voor sommige ouderen  een echte vriendin wordt, waar veel ouderen behoefte aan hebben.

Gericht op toekomst
Hoogleraar robotica Jonker van de TU Delft zegt in de reportage te denken dat de inzet van deze robots de toekomst is. Al in 2030 zullen er niet genoeg mensen zijn die in de zorg werken. De inzet van een robot is dan een mooie manier om dit op te vangen. Robots zijn in staat om met de oudere te praten of communiceren.

Persoonlijke aandacht
Kan een robot ooit de volledige aandacht van menselijk contact vervangen? Jeroen van den Oever, bestuurder bij vierstroom, vindt het geen goed idee om robots volledig in te zetten ter vervanging van intermenselijk contact. Dat mensen vaak terughoudend zijn als het gaat over de inzet van robots heeft misschien wel te maken met de angst dat er dan nauwelijks nog sprake is van intermenselijk contact, welke gepaard gaat met een natuurlijke warmte en interactie die een robot niet kan vervangen.

Uit de reportage blijkt dat de interactie van de bewoners met de robot de nodige emoties oproept. Vaak is de robot meer dan een sport- of spelmaatje en wordt dan zelfs gezien als vriendin.

De reportage van ‘Dit is de dag’ kunt u hier terug vinden.

Bron; zorgvisie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *