Robot Rose gaat thuiszorg helpen

Dit najaar starten de thuiszorgorganisaties Thebe Breda en Zuidzorg Veldhoven met de inzet van zorgrobot Rose. Robot Rose gaat ouderen in de thuiszorg een handje helpen. Ook Siza Arnhem heeft een contract afgesloten en gaat de robot inzetten in woningen die voorzien zijn van vele slimme oplossingen om de zelfstandigheid te vergroten, de zogenaamde ‘Paswoningen’. In eerste instantie gaat het om een pilotproject. 

De Robot is een product van de startup Rose B.V. van de TU Eindhoven. Rose B.V. ontwikkelt zorgrobots die met name ingezet kunnen worden in de gezondheidszorg.

Ontwikkeling
Bij de ontwikkeling van Rose zijn zorgprofessionals en cliënten betrokken geweest. Samen hebben ze invulling gegeven aan de taken die Rose voor haar rekening kan nemen.
De zorgrobot kan gedeeltelijk op afstand bestuurd worden door een operator. Zo kan er eenvoudig hulp geboden worden als de robot bijvoorbeeld vastloopt. De operator kan in dat geval op handbesturing overgaan.

Pilot
De zorgrobot is voorzien van een beeldscherm waarmee de cliënt en zorginstanties met elkaar kunnen communiceren. Behalve dat de robot (deels) op afstand bestuurbaar is, kan deze ook bestuurd worden door de cliënt zelf. Gedurende het pilotproject wordt er gekeken naar de bruikbaarheid van de functies en welke functies er nog meer toegevoegd kunnen worden. De verwachting is dat de Robot over een jaar of drie dusdanig is ontwikkeld dat deze grootschalig op de markt gebracht kan worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *