Preventieve website alcohol- en cannabisgebruik bij verstandelijk beperkten

Onlangs werd de Belgische website ‘slimkicken’ gelanceerd door de CAD Limburg (centra alcohol en andere drugsproblemen). Door middel van deze website hoopt CAD Limburg dat de website jongeren met verminderde verbale mogelijkheden en een verstandelijke beperking stimuleert om na te denken over hun alcohol- en/of cannabisgebruik.
Voor de pedagogische invulling van de website heeft CAD Limburg samengewerkt met eSocialwork van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim).

Andere aanpak
Jongeren met een verstandelijke beperking, autisme of psychische problemen zijn vaak extra beïnvloedbaar en vragen om een andere specifieke aanpak als het gaat om het voorkomen van alcohol- of drugsmisbruik. Juist voor deze groep zijn preventieve campagnes belangrijk. Verstandelijk beperkten vragen om een aangepaste preventieve campagne. Bij deze groep is het belangrijk om het taalgebruik aan te passen en bovendien veel gebruik te maken van beeldmateriaal om de informatie visueel te maken. Interactieve programma’s werken voor deze groep mensen vaak beter dan face-to-face gesprek.

Slim kicken
Op de website ‘slimkicken’ is informatie te vinden over hoe je ‘slim kunt kicken’. Oftewel hoe je kunt kicken zonder drugs te slikken of zonder dronken te zijn. Op de site zijn allerlei zelftests en oefeningen te vinden, maar ook informatie rondom alcohol en drugs. Ook begeleiders kunnen voor informatie terecht op de site. Door je aan te melden op de site, kunnen resultaten bewaard worden om later nog eens te vergelijken.
Regelmatig worden er posts geplaatst op ‘kick in de kijker’. Deze posts gaan over voorbeelden van mensen die slim kicken en dus op de een of andere manier een goed gevoel krijgen zonder drugs of alcohol te plaatsen. Gebruikers van de site die zelf zo’n voorbeeld hebben, kunnen deze delen met andere gebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *