Potentie eHealth voor lagere inkomens blijkt uit onderzoek

eHealth, digitale zorg heeft een enorm potentieel om de zorg te verbeteren, bij de doelgroep mensen met een laag inkomen. De toegankelijkheid, de uitkomsten en bevordering van gezonde leefstijl bij deze groep verbeteren, mits op de juiste wijze aangeboden en ingezet. 

Een Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door de California HealthCare Foundation laat zien dat juist bij deze doelgroep potentieel veel winst te halen valt, met een eHealth aanbod. Dit vraagt wel een aanbod dat toegankelijk, en gebruikersvriendelijk is. Geen standaard aanbod dus voor de gemiddelde patiënt, maar een aanbod ontwikkeld op basis van de behoefte van deze vaak kwetsbare doelgroepen. Daarbij dient men oog te hebben voor de internetvaardigheden, eventuele taalbarrières en eventueel de beperkte bandbreedte voor het internet.

Let daarbij ook op de apparaten. Veel eHealth tools worden nog voor de computer ontwikkeld, terwijl deze doelgroep vaak eerder via een smartphone toegang hebben tot internet, althans in de Amerikaanse situatie.
Het hele onderzoek is hier te lezen.

Goed om kennis van te nemen en de vertaalslag te maken naar de Nederlandse situatie, met aandacht vooral voor meer oog voor toegankelijkheid en gebruikersvriendelijkheid en aanwezige taalbarrières.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *