Parlementair onderzoek EPD

In mei 2012 komt er een parlementair onderzoek naar het falen van oa het project landelijk EPD. De onderzoeksvraag luidt:”wat gaat er mis, en hoe kan het beter”. Eindelijk een vraag die niet alleen uitgaat van falen en schuldigen aanwijzen, maar van verbeteringen voor de toekomst.

In dit parlementair onderzoek staat niet alleen het EPD project ter discussie maar ook de OV-chipcard en het DigiD systeem. Het gaat dus om technische hoogstandjes die nog in de kinderschoenen staan of waar hackers hun uiterste best op doen om het te kraken. Kun je in een keer een innovatief ICT project laten slagen of moeten we ook bereid zijn aanloop fouten te accepteren?

Tijdens EPD project is de techniek niet stil blijven staan. Voortschrijdende inzichten maken een project er niet makkelijker op. Zeker niet als de vele afnemers ook nog een eigen tempo of agenda hebben. Daarnaast is elke verandering lastig waardoor bij grote landelijke projecten de negatieve sfeer al snel gezet is. Wil dat zeggen dat het geen goed project is?

Volgens Albert Boonstra, hoogleraar informatiemanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen, mislukken veel projecten omdat deze te technisch gedreven zijn. “De techniek is er, maar daarna wordt er nogal simpel van uitgegaan dat de organisatie die wel opneemt. Bij het EPD waren geen grote technische belemmeringen en iedereen zag er de voordelen van. Maar er zijn specialisten, ziekenhuizen, apothekers enzovoort. Die hebben allemaal hun eigen tempo en hun eigen agenda: een recept voor problemen.” Een goede werkveldanalyse, behoefteonderzoek en taakanalyse zijn nodig wil een EPD project slagen. Ga niet uit van de beschikbare techniek en kijk eens wat het kan…., maar ga uit van de vraag van de specialist, van de eindgebruiker. Die heeft niets aan hoogstandjes die hij toch niet gebruikt als ze hem geen toegevoegde waarde geven. En vergeet de context niet waarin de eindgebruiker het systeem gaat gebruiken: aan het bed of juist op het bureau en wat betekent dat dan, voor welke dragers moet het systeem dan beschikbaar zijn? Gevaar van het parlementair onderzoek is dat er het veel geld gaat kosten terwijl de uitkomsten ervan niet zeker nieuwe inzichten voor ICT-projecten opleveren. Dus hoop ik dat de nadruk blijft liggen op het tweede deel van de onderzoeksvraag: “Hoe kan het beter?”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *