Nieuw bewegingsapparaat voor Maastricht UMC+

Sinds kort is het Maastricht UMC+ als eerste ziekenhuis in Nederland in het bezit van een CAREN-bewegingsapparaat, type Extended. De ‘Computer Assisted Rehabilitation Environment” (CAREN) kan het best omschreven worden als een loopband waarbij er gebruik gemaakt wordt van een virtuele omgeving. Met CAREN, die ook wel vergeleken wordt met een vluchtsimulator, kunnen inspanningstesten van het bewegingsapparaat uitgevoerd en gemeten worden onder realistische omstandigheden.

 

Functioneel trainen
Met behulp van CAREN wordt er een specifieke omgeving nagebootst waarin functioneel getraind of getest kan worden. Het kan zijn dat de persoon zich virtueel in het bos bevindt of bijvoorbeeld aan het zeilen is. De lopende band waarop de persoon zich bevindt kan draaien, bewegen en roteren. Dreigt de persoon op de lopende band te vallen, dan zorgt het bevestigde veiligheidsharnas ervoor dat de persoon opgevangen wordt.
Alle bewegingen worden voortdurend gemonitord. Op deze manier kan er op elk moment een analyse gemaakt worden van mobiliteit, balans, stabiliteit en coördinatie. De metingen gebeuren door markers die aangebracht zijn op het lichaam, infraroodcamera’s en een systeem die de krachten op de loopband registreert. Alle metingen en analyses maken doelgericht trainen mogelijk, met als gevolg een sneller en functioneler herstel.

Onderzoek
Het Human Performance Lab zal CAREN vooral gaan gebruiken voor onderzoek en diagnose op het gebied van bewegen. Er wordt gezocht naar nieuwe revalidatiemethoden waarbij patiënten onder realistische omstandigheden getest en getraind kunnen worden. Het apparaat is zowel inzetbaar voor kinderen als volwassenen.
In Nederland maakt alleen het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg in Doorn gebruik van een vergelijkbaar apparaat. De VS zet dergelijke apparaten al langer veelvuldig in bij de revalidatie van militairen.

Human Performance Lab
Het Maastricht UMC+ houdt zich veelvuldig bezig met het onderwerp ‘bewegen’. Landelijk gezien onderscheiden ze zich hiermee door een masterprogramma Bewegingswetenschappen aan te bieden (Human Movement Sciences) en binnenkort ook een masterprogramma Fysiotherapie. Het Human Performance Lab is initiatief van prof. dr. Lodewijk van Rhijn, hoofd van de klinische afdeling Othopedie van het Maastricht UMC+ en van dr. Kenneth Meijer, assistant professor Movement Sciences.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *