Minder ziekenhuisopnames door telemonitoring

De inzet van zorg op afstand bij patiënten met hartfalen laat goede resultaten zien. Zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar telemonitoring bij het Scheper ziekenhuis in Emmen. Zij volgde twee jaar lang ruim honderd patiënten met chronisch hartfalen.

 

Chronisch hartfalen is een aandoening waarbij de pompfunctie van het hart verstoord is en er onvoldoende bloed wordt rondgepompt. De aandoening is niet te genezen en kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken.
Door middel van telemonitoring – oftewel ‘zorg op afstand’- gaven patiënten met hartfalen dagelijks vanuit de thuissituatie hun gewicht, bloeddruk en hartslag door aan de hartfalenpoli. Direct na een ziekenhuisopname werd het telemonitoring-systeem Motiva in de thuissituatie ingezet.

Het effect
Het onderzoek leert dat door de inzet van telemonitoring vooral anticiperend en preventief gehandeld wordt. Er kan direct ingegrepen worden door een behandelaar wanneer er verandering in de gezondheidstoestand van de patiënt geconstateerd wordt.
Het grootste effect in de zorg op afstand uit zich in de vermindering van het aantal opnames per patiënt. Zowel het aantal klinische opnames, verpleegdagen als de herhaalbezoeken werden door gebruik te maken van zorg op afstand aanzienlijk minder. De klinische opnames daalde met 64 procent, het gemiddeld aantal verpleegdagen met 87 procent en het aantal polikliniekbezoeken met 39 procent.

Verder onderzoek noodzakelijk
Landelijk stijgt het aantal patiënten met hartfalen naar verwachting tussen 2010 en 2025 met zo’n 50 procent. Door gebruik te maken van middelen waarbij zorg op afstand gerealiseerd kan worden, blijft de zorg in de toekomst ook goed en betaalbaar. Om na te gaan of dit ook werkelijk het geval zal zijn, is verder onderzoek noodzakelijk. Naar verwachting zal er volgend jaar een financiële analyse en verdere wetenschappelijke toetsing gepresenteerd gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *