Minder verzuim werknemers door eHealth

Ziekteverzuim binnen organisaties is in twee jaar tijd met 20 procent te Een dergelijk gezondheidsprogramma en advies opmaat geven werknemers meer inzicht in hun eigen gezondheidsrisico’s. Zes van de tien werknemers gaat hierdoor aan de slag met zijn gezondheid en zal bijvoorbeeld meer gaan bewegen of gezonder gaan eten. Dat dit het ziekteverzuim ten goede komt blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarop Maurice Niessen is gepromoveerd.

Verandering door inzicht
Het online gezondheidsprogramma geeft allereerst inzicht in de persoonlijke gezondheidsrisico’s. Het programma doet dit aan de hand van gegevens over persoonlijke leefstijl, ziektes en aandoeningen van de persoon zelf en zijn familie en waardes van bloeddruk en cholesterol. Niessen heeft onderzoek gedaan naar de effecten van het programma en geeft aan dat de meeste mensen wel weten dat bijvoorbeeld roken slecht is voor de gezondheid, maar dat ze nauwelijks tot geen inzicht hebben in overige factoren die een negatieve invloed op de gezondheid kunnen hebben. Door zich bewust te worden van dit samenspel van factoren, wordt de motivatie om aan een betere gezondheidstoestand te werken vergroot.

Resultaat
Het programma berekent aan de hand van de ingevulde gegevens een persoonlijk risicoprofiel. Een dergelijk profiel geeft inzicht in de gebieden waar verhoogd risico aanwezig is. De werknemer ontvangt vervolgens een advies op maat en een verwijzing naar online zelfhulpmodules en advisering over partijen die hulp kunnen bieden bij het verlagen van het risico. Na een maand bleek 38 procent van de deelnemers meer te zijn gaan bewegen, is 44 procent gezonder gaan eten, stopte 14 procent met roken en is 10 procent minder gaan drinken.

Lage kosten
Veel gegevens zijn door de werkgever thuis in te vullen. Niessen ontdekte dat het mogelijk is om het risico op hart- en vaatziekten in eerste instantie zonder tussenkomst van een arts te bepalen. Een bloeddrukmeting is eenvoudig en eenmalig zelf thuis vast te stellen en zodoende kan er nagegaan worden of er sprake is van een hoge bloeddruk. De kosten van een dergelijk gezondheidsprogramma en eventuele onderzoekskosten zijn dan ook laag. De investeringen worden eenvoudig terug te verdien doordat het ziekteverzuim afneemt.

Aan het onderzoek hebben 638 werknemers deelgenomen. De promovendus bestudeerde gegevens van 20.000 werknemers van grote organisaties in Nederland om het verschil te kunnen berekenen tussen het verzuim van werknemers die deelnamen aan het onderzoek naar het verbeteren van lijfstijl en werknemers die dat niet deden. Kennisinstituut Niped ontwikkelde het online gezondheidsprogramma.

bron; erasmus MC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *