Minder angst door EyePad

Het oogziekenhuis in Rotterdam zet een checklist applicatie in (EyePad) op de iPad om na te gaan bij patiënten en hun begeleiders of alle informatie goed is ontvangen en begrepen.

 

Actieve deelname
In het oogziekenhuis krijgen de patiënten op de dag van aankomst een iPad waarop de applicatie EyePad is geïnstalleerd. Dit is een checklist welke een overzicht biedt van de informatie die de patiënt en begeleider moeten ontvangen. Door af te vinken wat gelezen is ontstaat er een overzicht of alle informatie ontvangen en begrepen is. De checklist bevat 11 items waarover de patiënt en begeleider informatie moeten ontvangen voordat ze uit het ziekenhuis ontslagen worden. Op deze manier wordt de patiënt actief betrokken bij zijn of haar eigen veiligheid.

Project EyePad
Het project wordt op dit moment vooral ingezet bij patiënten die een netvliesoperatie ondergaan maar binnenkort zal er gestart worden met een checklist bij staaroperaties.
Met de EyePad worden patiënten in staat gesteld om informatie nog eens terug te lezen. Dit is een voordeel aangezien de meeste mensen tijdens een gesprek niet meer dan 40% onthouden van wat er gezegd is. De checklist heeft tot gevolg dat er minder vragen achteraf zijn.
Aanvankelijk was het werken met de EyePad voor verpleegkundigen lastig omdat ze het gevoel hadden gecontroleerd te worden. Maar inmiddels wordt het voordeel ervan erkent en -omdat gegevens van patiënten worden opgeslagen- werd bovendien duidelijk welke informatie het meest frequent niet of onvoldoende aan bod gekomen was. Door een goede terugkoppeling met verpleegkundigen is daar nu meer aandacht voor.

Minder angst
Volgens bestuursvoorzitter Frans Hiddema moet het werken met EyePad gezien worden als een cultuurverandering. Volgens Hiddema blijft het aantal vermijdbare doden in de zorg onveranderd hoog omdat de cultuur niet verandert. Door de patiënt een eigen verantwoordelijkheid te geven kan er een begin gemaakt worden met het veranderen van die cultuur. Door angst te reduceren en onzekerheid weg te nemen zullen patiënten bovendien minder bang zijn voor hun behandeling.

Spider Award
Het EyePad-project dingt mee naar de Spider Award die dit jaar uitgereikt zal worden op de eerste Nederlandse HIMSS-conferentie op 31 oktober en 1 november. Deze Award wordt uitgereikt aan de initiatiefnemer(s) van het meest vernieuwende en doelmatige ict-project in de zorg.

Bron; Zorgvisie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *