Meten van intelligentie via oogbesturing

Het is niet altijd eenvoudig om de intelligentie van mensen te meten. Denk hierbij aan dementie, autisme, bij een afasie hebben of wanneer er sprake is van een laag ontwikkelingsniveau. Sinds kort is het mogelijk om de congnitieve vermogens ook onder deze omstandigheden te bepalen. Dit gebeurd aan de hand van het volgen en vastleggen van oogbewegingen door middel van de Tobii Gaze Viewer.

 

Registratie beweging en geluid
De Gaze Viewer is ontwikkeld voor hulpverleners die meer inzicht willen krijgen in het verstandelijke en communicatieve niveau van hun cliënten. De Gaze Viewer combineert software met een oogbesturingssysteem. Het oogbesturingssysteem volgt de oogbewegingen en legt deze vervolgens vast. Hierdoor kan men het scherm zien door de ogen van de cliënt. Het systeem registreert naar welke afbeeldingen of gebieden de cliënt gekeken heeft, hoe lang en in welke volgorde.

Behalve dat oogbewegingen vastgelegd worden, kan ook het computergeluid en omgevingsgeluid opgenomen worden. Zo is er vast te stellen hoe de cliënt reageert op wat er gezegd wordt. Een analyse van de vastgelegde gegevens kan meer inzicht geven in het denkproces, de zoekstrategie en op welk niveau de gebruiker communiceert.

Demonstratie
Wil je weten hoe het werkt? De Gaze Viewer kan van 7 tot en met 10 mei uitgeprobeerd worden op de Support Beurs welke plaats vindt in de jaarbeurshal in Utrecht. De toegang is gratis na registratie via de website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *