Medische apps: veilig en betrouwbaar?

samsung-met-appsDankzij medische apps kunnen patiënten zelf hun gezondheid meten en volgen. Hiervoor voeren zij in de app persoonlijke gegevens in. Wat gebeurt er met deze persoonlijke gegevens? Zijn medische apps wel veilig en betrouwbaar? Met de instructiekaart van Zorgbelang Brabant kunnen patiënten controleren of een medische app geschikt is. De instructiekaart is digitaal beschikbaar als handige checklist. Zorgverleners kunnen de instructiekaart bestellen als voorlichtingsmateriaal voor hun cliënten.

Steeds vaker worden medische apps gebruikt in het zorgproces. Patiënten zijn met deze eHealth toepassingen in staat om zelf hun gezondheid te meten en te volgen. Een medische app draagt bij aan het zelfmanagement van de patiënt, daarnaast ook aan motivatie en therapietrouw. Een zorgverlener kan de patiënt ondersteunen bij het gebruik van een medische app. De instructiekaart met handige tips voor de gebruiker is daarom als voorlichtingsmateriaal beschikbaar voor zorgverleners.

Op de instructiekaart staan tips waarmee de gebruiker kan controleren of een app veilig en betrouwbaar is. Deze tips gaan onder andere over het beveiligen van de gegevens die de gebruiker invoert, de mogelijkheid om deze gegevens te wijzigen of verwijderen, en het controleren van de app-ontwikkelaar. De checklist is te downloaden op www.zorgbelang-brabant.nl/ehealth. Ook kunnen zorgverleners de instructiekaart hier als voorlichtingsmateriaal bestellen.

De instructiekaart is mede mogelijk gemaakt door Deloitte. Patiënten/cliënten hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de instructiekaart. Vanuit de programmalijn eHealth wil Zorgbelang Brabant eHealth praktisch toepasbaar maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *