Lancering informatiepagina Gilles de la Tourette

Igreenribbon-1n het kader van de Europese Tourettedag op 7 juni jl. heeft het Fonds Psychische Gezondheid een informatiepagina gelanceerd. Op de website kun je bovendien je eigen kennis over Gilles de la Tourette testen aan de hand van een kennisquiz. 

 

Veel mensen denken dat mensen met Gilles de la Tourette de hele lopen te vloeken en schelden, terwijl dit heel vaak juist niet het geval is. Met behulp van de nieuwe informatiesite hoopt het Fonds Psychische Gezondheid dat mensen meer bekendheid over de aandoening zullen krijgen.

 

Onvoldoende kennis
Het syndroom van Gilles de la Tourette is een stoornis die gepaard gaat met tics. Dit zijn plotselinge, snelle niet ritmische bewegingen of geluiden die zich herhalen. Het ontstaat in de kinderjaren, vaker bij jongens dan bij meisjes. Geleidelijk aan vormen zich meer tics en zijn ze complexer met een piek tussen de 10 en 12 jaar om vaak weer milder te worden in de tienerjaren. Slechts een kleine groep mensen met Gilles de la Tourette houdt ernstige tics tijdens de volwassenheid. In tegenstelling van wat vaak gedacht wordt heeft slechts een klein gedeelte last van dwangmatig vloeken en schelden.

Behandeling
Het syndroom van Gille de la Tourette is niet te genezen. Omdat de variatie in klachten sterk verschilt, is het zelfs niet nodig om iedereen te behandelen. Door bepaalde leefregels in acht te nemen, zoals bijvoorbeeld het vermijden van stress en zorgen voor voldoende slaap, kunnen tics verminderd worden. Pas als de persoon met Gilles de la Tourette veel problemen ervaart tijdens het dagelijks leven, dan is een behandeling op zijn plaats.

Wil je meer weten over het syndroom van Gilles de la Tourette ga dan naar de website. Door deel te nemen aan de quiz kun je zien hoe het gesteld is met jouw kennis over Gilles de la Tourette. De organisatie hoopt dat veel mensen zullen deelnemen aan de quiz en dat daardoor mensen met Gilles de la Tourette steeds minder het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan en dat er meer begrip zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *