Inzet virtual reality bril voor onderzoek anorexia

Door gebruik te maken van virtual reality brillen wil onderzoekster Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht nagaan hoe anorexiapatiënten hun lichaam ervaren. Dit onderzoek doet ze samen met leverancier Ordina en instelling Altrecht Eetstoornissen Rintveld. Door middel van een virtuele bril krijgen de patiënten een drie-dimensionale reflectie te zien van zichzelf maar dan met een gezond gewicht.

Uit eerder promotieonderzoek van Anouk Keizer bleek dat patiënten met de ziekte anorexia nervosa zelfs aanrakingen op hun huid niet juist interpreteren. De aanrakingen worden groter waargenomen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Door gebruik te maken van de reality bril zal er een antwoord gezocht gaan worden op de vraag hoe mensen met anorexia nervosa hun eigen lichaamsmeting en lichaamsvorm ervaren.

Virtual vs reality
Door de bril op te zetten ziet de patiënt een drie-dimensionale versie van zichzelf maar dan met een normaal lichaamsgewicht. De patiënt wordt aangeraakt op zijn eigen lichaam en door de bril ziet de patiënt de aanraking op diezelfde plek maar dan op het 3-D model. Het idee hierachter is dat de hersenen datgene wat de patiënten zien en voelen gebeuren zullen integreren tot een geheel met als mogelijk gevolg dat de patiënt denkt dat het virtuele lichaam haar lichaam is.
Naargelang de uitkomst van het onderzoek, is het denkbaar dat in de toekomst virtuele brillen ingezet kunnen worden voor de behandeling van patiënten met anorexia nervosa.

Wil je een indruk krijgen van het onderzoek, bekijk dan het filmpje van Ordina eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *