Inzet “Smart Glasses” ter verbetering looppatroon

Mensen die de ziekte van Parkinson hebben, ondervinden doorgaans problemen met stoppen en starten tijdens het lopen en de valneiging is daarbij groot. Het MIRA instituut van de Universiteit van Twente is momenteel bezig een app te ontwikkelen voor ‘smart glasses’, waardoor het looppatroon positief beïnvloed kan worden.

 

Beïnvloeden van het looppatroon bij ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson uit zich vaak in een verstoord looppatroon dat zich kenmerkt door een schuifelend voortbewegen of extra steun zoeken tijdens het lopen. Het op gang komen en tijdig weer stoppen gebeurd niet adequaat waardoor de valneiging groot is. Het is bekend dat mensen die te maken hebben met deze aandoening baat hebben bij het zien of horen van een regelmaat patroon. Denk hierbij aan het zien van strepen op de vloer of het horen van en regelmatig getik.

Inzet intelligente bril
Momenteel worden de mogelijkheden verkent om intelligente brillen, zoals bijvoorbeeld google glass, in te gaan zetten als hulpmiddel ter verbetering van het looppatroon. Het onderzoek wordt geleid door professor Richard van Wezel, hoogleraar Neurofysiologie aan de UT en tevens verbonden aan het Donders instituut in Nijmegen. Door gebruik te maken van smart glasses kunnen er regelmatige patronen aangeboden worden die dan te zien of te horen zijn, bijvoorbeeld in de vorm van bewegende strepen en vormen of muziek waarbij het tempo gevarieerd kan worden.
Inmiddels zijn er al smart glasses op de markt met ingebouwde camera’s en versnellingsmeters. Door hier gebruik van te maken zal het in de toekomst mogelijk zijn om uit te zoeken welke toepassing het meeste past bij de individuele persoon.

Het project
Het MIRA instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde werkt samen met het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag, het Medisch Spectrum Twente en het VUmc in Amsterdam. Het Fonds NutsOhra, dat financiële ondersteuning biedt aan projecten in de gezondheidszorg, kende 94.000 euro toe aan dit project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *