Inzet looprobot in praktijk

De revalidatiecentra Roessingh in Enschede en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen hebben onlangs de revalidatierobot LOPESII in gebruik genomen. Deze robot is ontwikkeld door de Universiteit Twente (UT) en de komende weken gaan de eerste patiënten ermee oefenen. Het zal hierbij onder andere gaan om patiënten na een herseninfarct of dwarslaesie. De inzet van de robot heeft als doel dat deze patiënten beter leren lopen.
In 2007 werd LOPESI ontwikkelt, welke gebruikt werd voor onderzoek. Met de komst van LOPESII is een eerste stap naar de praktijk gezet.

 
Hulp waar nodig
LOPESII is in staat om de loopbeweging van mensen, die bijvoorbeeld door een  herseninfart of dwarsleasie gedeeltelijk verlamd zijn geraakt, te ondersteunen. De robot houdt de patiënt vast rondom het bekken, onderbeen en voet en meet voortdurend hoe de patiënt loopt. Het unieke van de robot is dat er alleen hulp geboden wordt op de momenten dat het echt nodig is. Dit nodigt uit tot een effectieve bijdrage tijdens de looptraining, wat ten goede komt van het herstelproces. Voortdurend vindt er feedback plaats over het looppatroon: is het looppatroon niet optimaal, dan ondersteunt LOPESII.

Testfase
LOPESII is tot stand gekomen door de samenwerking van UT in met de mechatronische bedrijven Moog en Demcon. De komende tijd wordt de nieuwe robot ingezet om onderzoeksdoeleinden te ondersteunen. Op deze manier gaat men bekijken hoe de robot zo efficiënt mogelijk ingezet kan worden in de praktijk.

De therapeuten zijn enthousiast over de mogelijkheden die de robot te bieden heeft. De robot is zo ontwikkelt dat patiënten er eenvoudig mee aan de slag kunnen en ook niet al te lang nodig hebben om zich van het apparaat te ontdoen.

Onderstaande time lapse filmpje laat de installatie zien van LOPESII in de Sint Maartenskliniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *