Inzet games ter verbetering zorg

Het inzetten van computergames in de zorg, waarbij gebruik gemaakt wordt van Persuasive Game Design (PGD) en Persuasive Game technieken, zorgen ervoor dat GGZ-patiënten de zorg prettiger vinden. Deze voorzichtige conclusies werden getrokken tijdens het invitational conference welke 19 september j.l. gehouden werd aan de TU in Delft. Wetenschappers uit de game- en GGZ-praktijk deelden hier hun kennis en ervaringen over de inzet van gaming in de GGZ met de partners van de Nationale Agenda eHealth (NIA).

 

Door middel van PGD worden er computergames ontwikkelt die de zorg voor de patiënt ondersteunt. Hierbij worden therapeutische doelen verwerkt in een game. Het gebruik van een dergelijke game beoogt ook een doel in de realiteit. Met andere woorden, door gebruik te maken van de game kan er inzicht verkregen worden in de realiteit. Als voorbeeld werd bijvoorbeeld genoemd games die ingezet kunnen worden bij een alcoholverslavingen, dementie, ADHD of autisme. De vorderingen kunnen gevolgd worden door de patiënt, begeleiders en behandelaars.

Voordelen
Inzet van games heeft als grote voordeel dat het gespeeld kan worden waar en wanneer je maar wil. Het komt de patiënttevredenheid en motivatie ten goede en daarmee draagt het bij aan een betere behandelintensiteit en behandeltrouw.
Het onderzoek van Professor Reinout Wiers, Professor of Developmental Psychopathology aan de Universiteit van Amsterdam, toonde in zijn onderzoek aan dat de inzet van gaming de klassieke behandelresultaten significant kan verbeteren. De terugval in de groep die met een game werd ondersteund was 10 procent lager dan in de controlegroep.

Ondersteuning
Gaming vervangt de zorg niet, maar kan een goede ondersteuning van een behandeling zijn. Zogenaamde ‘eHealth blended behandelingen’ blijken vooral bij probleemjongeren de voorkeur te hebben.
De inzet van gaming is relatief nieuw. Voor de komende tijd is implementatie de grootste uitdaging, aldus Valentijn Visch. Wat de effecten van gaming binnen een behandeling op de lange termijn zullen zijn is nog niet bekend, dat zal uit vervolgonderzoeken moeten gaan blijken.

Bron; Zorgverzekeraars Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *