Inspiratie vanuit TEDx Nijmegen

download (16)Storytelling blijft een mooi middel om te inspireren. In dat kader bezocht ik TEDxNijmegen. Een bijzonder inspirerend en mooi opgezet evenement dat een zaal vol(1800!) geïnteresseerden trok. Hulde aan het Radboud Reshape & Innovation Team! Het gaf een beeld van de onomkeerbare communicatierevolutie die zich in de zorg en de wetenschap voltrekt.

@JanBommerez sprak over Co-intelligence:

Een mooi begrip waarvoor bij een aantal artsen in het ziekenhuis een cultuuromschok nodig is. Brain-mapping middels www.eyewire.org ; d.w.z. wereldwijd revolutionair crowd-sourced based wetenschappelijk onderzoek d.m.v. gaming. En nog een mooi voorbeeld van de communicatierevolutie is webicina.com ; een gratis service voor medici dat via social media informatie ontsluit over 80 medische topics in 17 talen.

Het geeft hoop dat er veel mensen zijn die meedenken en willen gaan voor zorg nieuwe stijl. Die denkkracht en succesvolle “out of the box” voorbeelden hebben we keihard nodig. Patiënten  studenten en ook creatievelingen kunnen daarin een stevige rol pakken.

Het bevestigt mij dat er in elke verandering 3 type mensen zijn; de believers(zoals TEDx bezoekers en sprekers) , de  passievelingen(zonder actie of passie), de tegenwerkers(halfvolle glazen, bang om buiten de paden te denken). Guess met wie ik verder wil.

Vooralsnog ontbreekt nog te vaak de sense of urgency in de zorg van bijvoorbeeld eHealth, als belangrijke sleutel tot een houdbaar zorgstelsel, waarin patiënten en professionals virtueel samenwerken in netwerken van zorg. Ook is de adaptatie van nieuwe communicatiemogelijkheden en de veranderende verhoudingen en verantwoordelijkheden een veranderuitdaging.

Hoe komt ik na zo’n dag van inspiratie naar implementatie?

  • Door te blijven vertellen wat belangrijk is; patiëntenparticipatie & -focus en uiteraard kwalitatieve-& gastvrije zorg
  • Door gewoon te doen, groot te denken en klein te starten
  • Door niet teveel afleiding van “het systeem” toe te staan(running in cirkels is not the sollution, aldus Michiel Muller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *