Hulp bij therapietrouw leukemiepatiënten door e-coaching

Fabrikant Novartis is gestart met een pilot waarbij patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML) hulp krijgen door middel van e-coaching. Aan de hand van sms- en e-mailberichten worden de patiënten geïnformeerd over het op de juiste manier en tijdig innemen van de medicatie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de internist-hematologen van het ziekenhuis in de regio Dordrecht. De proef draait in vier behandelcentra in Nederland.

Bevorderen therapietrouw
In het Albert Schweitzer ziekenhuis worden zo’n 30 patiënten met CML langdurig behandeld. Deze patiënten kunnen nu gebruik maken van e-coaching. Volgens internist-hematoloog Peter Westerweel zijn de eerste ervaringen positief.
De ziekte CML is een leukemievorm die zelden voorkomt maar goed te behandelen is door middel van medicatie. Het succes van de behandeling is afhankelijk van een goede therapietrouw. Het vergeten van medicatie heeft veelal een slechtere afloop tot gevolg. Dit maakt dat e-coaching ter ondersteuning zinvol kan zijn.
Behalve dat de e-coaching bestaat uit het geven van reminders, wordt er ook informatie omtrent de ziekte gegeven. De patiënt is hierdoor beter geïnformeerd over en meer betrokken bij het ziekteproces wat een bijdrage kan leveren aan een betere therapietrouw.

Medicatie
De betreffende medicatie mag alleen geleverd worden door de apotheek van het ziekenhuis. Directeur Maryse Spapens van de poliklinische apotheek in het Albert Schweizer ziekenhuis geeft aan blij te zijn met de pilot. “Wij zijn voor deze middelen de ‘huisapotheek’ voor deze patiëntengroep. Therapietrouw bevorderen en goede voorlichting geven zijn mede onze verantwoordelijkheid. We werken daarbij nauw samen met de voorschrijvers. E-coaching helpt ons allemaal om de geneesmiddelen optimaal te laten werken, in het belang van onze patiënten.”

De service is gratis. Mocht de pilot een succes worden dan gaan de internist-hematologen nadenken over de mogelijkheden om de digitale interactie met patiënten uit te breiden.

Bron: Medicalfacts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *