GRAIL; revalideren in een virtuele omgeving

Dat kan inmiddels door gebruik te maken van nieuwe geavanceerde apparatuur welke onlangs op locatie Beatrixoord van het UMCG in gebruik is genomen. De aanschaf van de GRAIL (Gait Realtime Analysis Interactive Lab) maakt looptraining en loopanalyse in een veilige virtuele omgeving mogelijk. De aanschaf van een GRAIL is een grote stap in de innovatie van revalidatie.

Door spasmes of hersenbeschadigingen ontstaan er vaak grote problemen met lopen. Dit heeft vaak onzekerheid en nog minder bewegen tot gevolg. Mensen raken hierdoor eenvoudig in een isolement.
In het UMCG Centrum voor Revalidatie worden mensen met een dergelijke beperking geholpen om weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij. Bij revalideren is het van belang dat mensen veel trainen en hard werken om hun balans te verbeteren of optimaliseren en de loopvaardigheid te herstellen in uiteenlopende functionele situaties.

Effectieve revalidatie
Het gebruik van de GRAIL is tijdens de revalidatie een effectief middel gebleken. De GRAIL is een geavanceerde loopband die loopbewegingen van een persoon kan registreren en welke bewegingen in verschillende richtingen mogelijk maakt. Een groot scherm eromheen voorziet de GRAIL van een virtuele omgeving die volledig is geïntegreerd met de loopband. Zo kan de virtuele revalidatie bijvoorbeeld plaatsvinden in een drukke winkelstraat waar andere personen of fietsers ontweken moeten worden. Volgens hoogleraar revalidatiegeneeskunde Jan Geertzen is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat het loopherstel op deze manier sneller gaat. Patiënten voelen zich veilig en hebben er plezier in. Dit nodigt uit tot vaker oefenen en het verleggen van grenzen, wat het herstel zal bevorderen.

Koploper
De GRAIL wordt in vier verschillende revalidatiecentra in Nederland geplaatst, zodat deze bereikbaar is voor veel Nederlanders. De eerste GRAIL werd onlangs in gebruik genomen op locatie Beatrixoord van het UMCG Centrum voor Revalidatie. De overige revalidatiecentra waar de GRAIL aangeschaft wordt zijn Groot Klimmendaal in Arnhem, Revant in Breda en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.
De GRAIL biedt artsen en fysiotherapeuten de mogelijkheid om een nog beter individueel afgestemd revalidatieprogramma te kunnen maken. Daarnaast kunnen onderzoekers er gebruik van maken voor wetenschappelijk onderzoek. Groningen speelt wereldwijd al een belangrijke rol in looponderzoek. Met de aanschaf van de apparatuur wil Nederland koploper worden op dit gebied.

Bron; UMCG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *