Game verbetert geheugen ouderen

Het spelen van computerspelletjes wordt nogal eens gezien als een zinloze tijdsbesteding. Toch kunnen er ook voordelen aan het spelen van computerspelletjes zitten. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit in Californië onlangs aangetoond dat mensen tussen de 60 en 85 jaar een betere concentratie en korte termijngeheugen krijgen door het spelen van een speciaal ontwikkeld computerspel, zo was te lezen in het Algemeen Dagblad. De resultaten van het onderzoek staan vermeld in het wetenschappelijke tijdschrift Nature

 

Nooit te oud om te leren
Eerdere onderzoeken toonde al aan dat mensen met bepaalde aandoeningen zoals ADHD, vroege vormen van dementie en hersenletsel hun hersenen effectief kunnen trainen door middel van speciaal voor deze doelgroepen ontwikkelde computergames. Met dit nieuwe onderzoek is aangetoond dat speciaal ontwikkelde games ook gezonde mensen kunnen helpen. Oftewel: hersenen stoppen nooit met leren.

NeuroRacer
Deelnemers aan het onderzoek speelden het racespel ‘Neuroracer’. Bij dit spel worden uiteenlopende taken gecombineerd waardoor er een beroep gedaan wordt op het zogenaamde multitasken. Er verschijnen bijvoorbeeld gekleurde stippen in beeld waarop de speler zo snel mogelijk moet reageren door de knop in te drukken. Tegelijkertijd moet de virtuele auto op de baan gehouden worden.
Het op deze manier trainen van de hersenen is niet effectief gebleken voor jongeren. Door het spelletje vaker te spelen worden ze wel behendiger in het spel, maar hun hersenfuncties gaan er vermoedelijk niet significant op vooruit.
Ouderen die het spelletje speelden bleken na verloop van tijd vooruitgang te boeken in hun cognitieve vaardigheden. Het frequenter spelen van het spel laat bovendien een positief effect zien op concentratie en korte termijngeheugen. De onderzoekers concludeerden dan ook dat ouderen wel degelijk baat kunnen hebben bij het spelen van dergelijke spelletjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *