Forse investering in eHealth door E-KJP

Het komende half jaar gaat het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP) bijna een half miljoen euro investeren in gezamenlijke eHealth-ontwikkelingen. Niet alleen zal er geïnvesteerd worden in digitale behandelprogramma’s en apps, maar ook in een digitale onderzoekstructuur en trainingen.

 

Blended behandelprogramma’s
Het afgelopen jaar heeft het E-KJP (een samenwerkingsverband tussen Accare, de Bascule, Curlum-LUMC, de Jutters, Karakter, Triversum en Yulius) drie blended behandelprogramma’s ontwikkeld:

  • De dappere kat; een online behandeling van angststoornissen bij kinderen van 8 tot 14 jaar
  • Doepressie; richt zich op de online behandeling van depressie bij jongeren van 14 tot 23 jaar
  • Oudertraining bij gedragsproblemen; een training voor ouders van kinderen met gedragsproblemen

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van blended behandelingen ter verbetering en verbreding van het zorgaanbod en om zorg goedkoper te maken. Blended behandelingen kenmerken zich door de combinatie van face-to-face gesprekken en digitale contacten. Het merendeel van de E-KJP instellingen maakt inmiddels gebruik van één of meer van deze programma’s.

Samenwerkingsverband
Een juiste vormgeving en gebruiksvriendelijkheid zijn – naast een kwalitatief goede behandelinhoud – van groot belang bij het succesvol implementeren van de behandelmodules. Daarom heeft het E-KJP besloten een samenwerkingsverband aan te gaan met Jouw Omgeving. Een organisatie waarbij specialisten in vormgeving voor jeugd samenwerken met programmeurs die de ideeën om kunnen zetten in gebruiksvriendelijke programma’s.
De online behandelprogramma’s zijn gebruiksvriendelijk voor zowel behandelaar als cliënt. De kwaliteit is gekoppeld aan de onderliggende behandelprotocollen. Als basis bij de face-to-face protocollen van de diverse programma’s is gekeken naar de meeste evidentie van protocollen voor de betreffende stoornis. Samen met de auteurs zijn deze protocollen vervolgens gedigitaliseerd. Behandelaars, ouders en jongeren zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de modules. Op deze manier is er een logische, eenvoudige opbouw en een passende omgeving van de programma’s ontstaan.
De programma’s zijn ook beschikbaar voor andere GGZ-instellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *