Fijnstof meten met smartphones blijkt waardevol

Een speciaal opzetstukje op de smartphone maakte het mogelijk om duizenden Nederlanders verspreid over het land de aanwezige fijnstof in lucht te laten meten. De Universiteit van Leiden heeft laten weten dat de analyse van de metingen van belang is geweest.

 

Experiment
Het experiment heeft plaatsgevonden in de zomer van 2013. Duizenden Nederlanders hadden de opdracht om op heldere dagen de fijnstof in de lucht te meten met behulp van hun smartphone. Deze meting werd mogelijk gemaakt door een opzetstukje – de iSPEX – voor de camera van de smartphone te schuiven. De gemaakte foto’s werden vervolgens geanalyseerd. De vraag was of deze metingen zinvol zouden zijn en dat blijkt inderdaad het geval te zijn. De nauwkeurigheid van het systeem is dusdanig dat deze van aanvullende waarde kan zijn op professionele metingen.

Goedkope aanvulling
Het iSPEX-voorzetstukje zorgt ervoor dat de gemaakte foto’s van de heldere lucht met de daarin aanwezige fijnstof, vergeleken kunnen worden met gegevens die afkomstig zijn van satellieten en andere wetenschappelijke instrumenten. Teamleider Frans Snik zegt:”Op deze manier kunnen we waardevolle gegevens verzamelen op plaatsen die op dit moment niet worden gedekt door de professionele meetapparatuur”.

Fijnstof is de verzamelnaam voor deeltjes die zo licht en klein zijn dat ze in de lucht blijven zweven. De samenstelling van de deeltjes zijn variabel en vaak moeilijk te meten. Het is belangrijk om meer kennis te krijgen over fijnstof en het effect op bijvoorbeeld de gezondheid, vliegverkeer en klimaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *