Ontwikkeling draagbare technologie blinden

Europese technologiebedrijven en onderzoeksorganisaties hebben hun krachten gebundeld met als doel een nieuw draagbaar hulpmiddel te ontwikkelen dat blinden en slechtzienden kan helpen met autonome navigatie. Het consortium, bestaande uit Dräger & Lienert en TU Dresden uit Duitsland, Elitac en TNO uit Nederland en de Universiteit Gent en SoftKinetic® uit België, hebben het FP7 project “Range-IT” genoemd.

 

Uitbreiding obstakeldetectie
Gebruikers van de nieuwe toepassing zullen beter in staat zijn om te navigeren in onbekende gebouwen zoals bijvoorbeeld treinstations. De obstakeldetectie zal bovendien verhogen van 1,5 meter – wat de traditionele afstand is van de witte stok – naar 7 tot 8 meter. Het Range-IT systeem kan overal mee naar toe genomen worden en is goedkoper dan een begeleidingshond.

De samenwerking
Het samenwerkingsverband van deze gerenommeerde groep van innovatieve organisaties brengt de nieuwste technologieën samen met academisch onderzoek. SoftKinetic en de TU Dresden werken samen aan de nieuwste 3D-beeldherkenningstechnieken voor real-time omgevingsanalyse, met behulp van Time-of-Flight (ToF) DepthSense® camera. TNO en Elitac ontwikkelen een tactiele display welke de gebruiker feedback geeft over obstakels door middel van vibraties rondom het lichaam. Het User Centered Design proces en de zorg voor draagbaarheid van het hulpmiddel wordt door de Universiteit van Gent uitgevoerd en Dräger & Lienert zullen een belangrijk deel van de vertegenwoordiging van de eindgebruiker op zich nemen.

Het project Range-IT is in november 2013 gestart en zal twee jaar in beslag gaan nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *