eHealth effectief in de revalidatie

MusŽe archŽologique de NaplesNek-, schouder- en rugklachten op afstand behandelen? Met de inzet van technologie kan dit net zo goed als in het revalidatiecentrum, tegen lagere kosten, zo concludeert Roessingh RR&D-onderzoeker Stephanie Jansen-Kosterink, die in december promoveerde aan de UT.  Tijd dus om telerevalidatie te omarmen.

In het onderzoek werk onder andere het gebruik van een vestje met emg-elektroden onderzocht. Dit meet continu de spieractiviteit en wanneer de patiënt onvoldoende ontspant, wordt die daar via tril- en geluidssignalen op gewezen. De sensordata worden via een koppeling met een smartphone ook doorgestuurd naar een back-end systeem, waardoor de zorgprofessional de resultaten met de patiënt kan bespreken. Jansen-Kosterlink onderzocht hoe dit de oefeningen voor de behandeling van nek- en schouderklachten ondersteunt.

Uitkomsten uit het onderzoek waarbij deze werkwijze werd afgezset tegen de reguliere aanpak:

  • Een vergelijkbare effectiviteit: bij veertig procent van de patiënten verminderde de ervaring van de pijn en de beperking.
  • Effectiviteitswinst: De therapeuten boekten een efficiëntiewinst van twintig procent.
  • Vermindering van reistijd voor de patiënten door consultatie op afstand.

Jansen-Kosterlink heeft ook gekeken naar de begeleiding van patiënten met lage rugpijn. Daarbij kon de therapeut een revalidatieprogramma samenstellen met behulp van een databank met bewegingsvideo’s. De kwaliteit van de revalidatie bleef gelijk wanneer één dagbehandeling in de revalidatiekliniek werd vervangen door één thuistraining met behulp van deze toepassing.

Deze technologie moet echter nog wel verder worden ontwikkeld. De promovenda denkt verder na over aanvullende mogelijkheden, bijvoorbeeld het gebruik van serious games om patiënten thuis te stimuleren om de oefeningen te doen. Dit komt voort  uit de de eerste resultaten met een spel dat wordt aangestuurd met bewegingen en het spieractivatiepatroon van de patiënt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *