Effecten digitale gezondheidsmonitoring

Een studie naar de effecten van digitale gezondheidsmonitoring leverde in eerste instantie teleurstellende resultaten op.  Een zes maanden durende RCT toondee geen korte termijn effecten op reductie van gezondheidskosten of gezondheidseffecten bij patiënten die hun gezondheid middels sensoren en bijbehorende apparaten monitorden. De winst lag op een ander vlak.

De Wired for Health study, in 2013-2014 uitgevoerd door Scripps Translational Science Institute was een RCT met 160 patiënten, in de doelgroep hypertensie, diabetes of hartritmestoornissen. De random geselecteerde deelnemers van de experimentele groep kregen een iPhone 4 en een bijbehorend apparaat passend bij de problematiek: een Withings bloeddrukmeter, een Sanofi IBGStar Bloedglucosemeter of een AliveCor ECG. Om de data te kunnen delen met de arts gebruikte men Qualcomm Life’s HealthyCircles care coordination and management platform. Een portaal waarin de informatie gebundeld en voor eenieder ontsloten werd.

De studie onderzocht de verschillen in kosten en meetresultaten tussen beide groepen. Op beide vlakken was geen verschil zichtbaar. Wel was een ander belangrijk verschil zichtbaar, namelijk op het vlak van zelfinzicht. Patiënten die hun gezondheid hadden gemonitord schreven de gezondheidsverandering minder toe aan toeval. In deze groep was het gevoel van welbevinden en de ervaren controle over hun gezondheid hoger dan bij de controlegroep.

De focus op de korte termijn resultaten is een van de verklaringen waarom op het vlak van kosteneffectiviteit geen winst met digitale gezondheidsmonitoring is aangetoond. De onderzoekers veronderstellen dat deze winst met een meting over langere termijn mogelijk wel zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *