Dementia-app gratis voor alle Amstelveners

dementia appDe gemeente Amstelveen biedt alle dementerende inwoners en hun mantelzorgers gratis de Dementia-app. Dit sluit aan bij het beleid dat de burger zelf meer moet doen op het vlak van welzijn. Hierdoor ontstaat tevens een risico op overbelastigng van mantelzorgers. De app moet daarbij hulp bieden. 

De overheid streeft ernaar mensen, ook mensen met dementie, zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dit kan volgens de locale overheid als de techniek de oudere en de mantelzorger ondersteunt. Dat is het doel van de Dementia-app. Het is volgens de gemeente Amstelveen een aanvulling op de fysieke hulp van de omgeving.

De app heeft drie functies:

  • 2015-dementia-app2Een fotoalbum waarin met foto’s en verhalen het levenspad van de oudere weergegeven kan worden.
  • Een agenda met een overzicht van alle afspraken, zichtbaar voor de mantelzorger en de oudere. De mantelzorger kan de afspraken er op afstand in zetten, evt zelfs met een controle op de afhandeling van de afspraak of taak.
  • Een online contactmogelijkheid, waarmee men kan beeldbellen maar ook even een spelletje kan doen. Het contact via de app bevordert de sociale betrokkenheid en draagt bij aan de kwaliteit van leven.

De hoeveelheid dementerenden blijft stijgen, weet ook zorgwethouder Herbert Raat (VVD).  Eenvijfde van alle inwoners zou in de toekomst mogelijk dement kunnen owrden. Dat heeft grote gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor diens omgeving. Daarom zet de gemeente volop in op zorg voor die groep.  De app is trouwens volgens Raat vooral bestemd voor beginnend dementerenden en hun mantelzorgers.

Meer weten, kijk op www.dementia-app.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *