De mogelijkheden van robots in de zorg

asimo-walk-robotRobots in het zorg, het klinkt als verre toekomstmuziek. Maar is het dat ook? Zorgrobot Zora en Robotzeehond Paro lijken hun weg te vinden in de ouderenzorg. Wat zijn andere toekomstige ontwikkelingen? 

Het idee van robots in de zorg schrikt menigeen af. Zij zien het als een koude kille benadering. Dat een robot waardevol kan zijn, als we bereid zijn om vanuit een breder normen en waardenkader de mogelijkheden te onderzoeken.

Enkele mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

  • HOMER: een geavanceerde tablettop robot. De functie van deze robot is ondersteunen bij medicijngebruik. Daarnaast dient hij als waarschuwingssysteem en kan de gebruiker via de robot eenvoudig contact leggen. Het is een persoonlijk begeleider. Ontwikkeld door Futura Robotics.
  • Zorgrobot LEA (lean eldery assistant): steun bieden aan ouderen bij behoud van zelfstandigheid. Naast ondersteuning bij het lopen, biedt de robot hulp bij het dagritme, medicatie-inname en reminders voor oefeningen. Via de robot maakt de gebruiker makkelijk contact met zijn of haar omgeving. Ontwikkeld door Robot Care Systems.
  • Operatierobots: ter ondersteuning van chirurgie. De robots worden steeds verfijnder. de essentiele elementen van de robot zoals de bewegende armen, de aanwezige instrumenten maar ook de camera’s en de software zorgen voor een steeds preciezer functioneren van de robot en dus een betere ondersteuning van de chirurg tijdens de operatie.
  • Robotstofzuigers: de huishoudelijke hulp die dagelijks een rondje door de woonkamer doet. Voor de kosten hoef je het niet te laten. De thuishulp kan in de beschikbare tijd andere schoonmaaktaken uitvoeren.
  • Exoscelet: mensen met een dwarslaesie die door middel van een motorisch ondersteund exoskelet zelfstandig kunnen lopen. Het scelet is een pak met verschillende elektrische motoren, die aangestuurd worden door een computer. De programmering van de  bewegingen is zorgt ervoor dat de gebruiker niet met een toetsenbord of joystick hoeft te werken maar dit zelf aanstuurt.

De mogelijkheden worden door de zorg, bedrijven en kennisinstellingen breed onderzocht. De toekomst zou wel eens minder ver weg kunnen zijn dan we denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *