Dagelijkse activiteiten onder controle middels app

Heb je pijn of vermoeidheidsklachten? Misschien moeite om vast te stellen welke activiteiten goed voor je zijn zonder last te krijgen van overbelasting? Of heb je het gevoel dat je dag niet evenwichtig verdeeld is? Dan kan de Activiteitenweger-app hulp bieden.
Meander Medisch Centrum in Amersfoort ontwikkelde samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een app voor mensen die door pijn- en of vermoeidheidsklachten moeite hebben met het organiseren van hun dagelijkse activiteiten. Door gebruik te maken van de Activiteitenweger-app kunnen mensen leren om hun energie beter te verdelen over de dag en week.

 

De Activiteitenweger is een methode die ontwikkeld is om belastbaarheid te leren hanteren. De methode werd ontwikkeld door twee ergotherapeuten van de poliklinische revalidatieafdeling van het Meander Medisch Centrum. Voor een goed gebruik van de Activiteitenweger app is het van belang dat dit onder begeleiding van de ergotherapeut  plaats vindt.

Evenwicht
Na een periode van ziekte is het soms heel moeilijk om uit te zoeken hoeveel en wat je op een dag kunt doen, zonder overbelast te raken. De Activiteitenweger kan hier nieuw inzicht in geven waardoor er weer controle over de dagindeling ontstaat. Het uitgangspunt is de zwaarte die een persoon zelf ervaart aan zijn dagelijkse activiteiten. De patiënt gaat samen met de ergotherapeut eerst uitzoeken wat het basisniveau van de activiteiten is en hoe de activiteiten het beste ingepast kunnen worden gedurende de dag.

Smartphone als hulp
De activiteiten kunnen vervolgens gepland worden op smartphone of tablet. Het voordeel is dat patiënten op deze wijze hun planning veelal altijd bij de hand hebben. Ook kan de patiënt de ergotherapeut toestemming geven om mee te kijken op afstand wat de efficiëntie van de begeleiding ten goede zal komen. Op het moment dat de patiënt te actief is, zal deze daarop geattendeerd worden door middel van een melding. De planning kan eenvoudig aangepast worden en wordt kan per dag, maand of jaar weergegeven worden.

Begeleiding door professionals
De app is alleen maar te gebruiken onder begeleiding van ergotherapeuten die kennis van de app hebben. De ergotherapeuten die de app hebben ontwikkeld, Karin ten Hove en Greke Hulstein, hebben inmiddels meer dan zeshonderd ergotherapeuten in Nederland geschoold.

De Activiteitenweger app is tegen betaling verkrijgbaar in de App-store. Momenteel is er nog geen android versie van de app beschikbaar. Meer informatie over de activiteitenweger vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *