COPD-patiënt in toekomst monitoren met ‘slimme pleister’

Een nieuwe digitale ontwikkeling van het Radboudumc en Philips maakt het mogelijk maken om patiënten met COPD 24 uur per dag te kunnen monitoren. Door gebruik te maken van een ‘slimme pleister’ hebben patiënten en hulpverleners overal en altijd inzicht in de actuele gezondheidstoestand.

Tijdens de jaarlijkse conferentie van Salesforce “Dreamforce 2014” in San Francisco, presenteerde de twee organisaties het eerste prototype van het product.

Zorgpatch
Het is de bedoeling dat patiënten voortaan bij het verlaten van het ziekenhuis voorzien gaan worden van een slimme pleister, oftewel zorgpatch. De zorgpatch haalt steeds weer informatie binnen over de fysieke toestand van de patiënt en registreert gegevens over ademhaling, hartritme en variaties in de hartslag. Deze gegevens worden via de cloud doorgestuurd naar het nieuwe Health Suite digitale gezondheidsplatform van Philips. Daar worden de gegevens gedeeld met de zorgverleners van de patiënt. De gegevens zijn bovendien gekoppeld aan het elektronisch patiëntendossier van het Radboudumc, de Epic.
De patiënt zelf kan thuis op de tablet zijn data bekijken door gebruik te maken van een app. De app maakt tevens mogelijk om contact te leggen met de hulpverlener. Het is de bedoeling dat patiënten in de toekomst op deze manier ook onderling contact kunnen leggen.

COPD
De ernstige chronische longziekte COPD komt in Nederland bij ruim 320.000 mensen voor. Het is een chronische ziekte die een grote invloed heeft de kwaliteit van leven. Veel patiënten hebben uiteindelijk complexe behandelingen nodig en komen regelmatig in het ziekenhuis terecht. Door deze patiënten goed te volgen en begeleiden neemt de kans op een ziekenhuisopname af en neemt de kwaliteit van leven toe. Het gebruik van de slimme pleister helpt hierbij en levert tevens een bijdrage aan de wens van veel patiënten om zelf op een actieve manier te kunnen werken aan hun gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *