CDA vindt keuring medische apps noodzakelijk

Ontwikkeling van apps is aan de orde van de dag, ook medische apps. Niet allemaal even betrouwbaar en bruikbaar. Er is als het ware spraken van een wildgroei aan apps. Het CDA gaat zich inzetten om duidelijkheid te verschaffen in de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van medische apps, dit vermeld nu.nl.

 

App-o-theek
Het CDA vindt dat het duidelijk moet worden welke medische apps betrouwbaar zijn. Door gebruik te maken van een zogenaamde app-o-theek, krijgt de consument inzicht over welke apps een goede en betrouwbare bijdrage kunnen leveren aan herstel van de gezondheid of preventie.

Wildgroei tegengaan
Het is niet de eerste keer dat er aandacht is voor het in goede banen leiden van alle medische apps die op de markt komen. Inmiddels zijn er al enkele medische apps met een CE-keurmerk. De IP-plaslijst en de app ‘moet ik naar de dokter’ zijn de eerste twee medische apps die een CE-keurmerk ontvingen. Het keurmerk geeft aan dat de apps voldoen aan de eisen die de Europese CE-norm oplegt aan medische hulpmiddelen en haar producenten.
In het nieuws verschenen afgelopen weken her en der berichten dat medische apps die gebruikt kunnen worden door consumenten om zelf diagnoses te stellen, vanaf volgend jaar beboet gaan worden als blijkt dat de app niet deugt.

Gebruik van apps
Het CDA is voorstander van gebruik van medische apps. Het geeft patiënten meer regie in eigen handen, denk bijvoorbeeld aan een app die helpt herinneren om medicijnen tijdig in te nemen.
De partij is van mening dat het kwaliteitsinstituut van de overheid, samen met de gebruikers van de medische apps en artsen, moeten gaan bepalen wat betrouwbare en goed werkende apps zijn en voor welke doelgroep ze geschikt zijn. De goedgekeurde apps moeten vervolgens in de app-o-theek geplaatst worden welke via www.kiesbeter.nl dan opgezocht kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *