Applicatie ‘MijnHartfalencoach’ zorgt voor maatwerk

Tijdens de Gezond & Vitaal Leven beurs in MECC in Maastricht werd de nieuwe internetapplicatie ‘MijnHartfalencoach’ gepresenteerd door Prof. Dr. Hans Peter Brunner-La Rocca, cardioloog van Maastricht UMC+. Deze nieuwe ‘slimme’ app is in staat om mensen met chronisch hartfalen beter te begeleiden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gebruik maken van begeleiding op afstand (telebegeleiding) veel minder kans lopen om in het ziekenhuis opgenomen te worden. Maastricht UMC+ heeft samen met eHealth-specialist Sananet ‘MijnHartfalencoach’ ontwikkeld.

 

Begeleiding op afstand
Nadat patiënten ontslagen worden uit het Hart en Vaatcentrum van het Maastricht UMC+, wordt standaard telebegeleiding aangeboden. Dit betekent dat patiënten door middel van een elektronisch hulpmiddel in verbinding staan met het ziekenhuis. De gezondheidstoestand van de patiënt wordt op deze manier voortdurend in de gaten gehouden.
Veelvuldig onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal ziekenhuisopnames door het gebruik van telebegeleiding met 44 procent afneemt, zegt onderzoekster Josiane Boyne. Patiënten kunnen door middel van telebegeleiding goed geïnformeerd worden en zodoende hebben ze meer kennis over hartfalen. Dit heeft een positieve invloed op het zorggedrag van de patiënt.

Zorg op maat
‘MijnHartfalencoach’ is volgens Brunner-La Rocca gebruiksvriendelijker en ‘slimmer’ dan reeds bestaande applicaties en sluit bovendien beter aan op de individuele behoefte van de patiënt. De frequentie van het monitoren van de patiënt is afhankelijk van de ernst van de gezondheidstoestand. Verslechteringen en/of veranderingen worden vroegtijdig gesignaleerd zonder dat de patiënt direct opgenomen moet worden in het ziekenhuis. De patiënt wordt begeleid om zich zo lang mogelijk veilig en zelfstandig te redden met zijn beperking in zijn eigen omgeving.
Ter ondersteuning van de zelfzorg kan de patiënt deelnemen aan een cursus online. Wanneer men deze wil volgen wordt door de patiënt zelf bepaald. Verder wordt er een individueel behandelplan geboden en is er de mogelijkheid om via mail rechtstreeks contact te leggen met cardioloog of verpleegkundige.

Bron; Maastricht UMC+

1 reactie op “Applicatie ‘MijnHartfalencoach’ zorgt voor maatwerk

  1. Het is een verwachtingsvolle ontwikkeling. Helaas ontbreken details om te kunnen beoordelen of de applicatie wat voor mij zou kunnen zijn.Gaarne ontvang ik hier meer informatie over en tevens of het ook mogelijk is dat hier van gebruik wordt gemaakt door andere ziekenhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *