App voor zelfonderzoek zaadbalkanker kan levens redden

De stichting Zaadbalkanker heeft in t begin van dit jaar de app ‘check your friends’ gelanceerd om zelfonderzoek bij jonge mannen te stimuleren en tevens het taboe rondom zaadbalkanker te doorbreken.

Check your friends
Via Facebook daag je je vrienden uit zichzelf ook te checken. Het doel hiervan is een sneeuwbaleffect teweeg te brengen zodat op deze manier zoveel mogelijk jonge mannen geïnformeerd worden over zaadbalkanker en hoe ze zichzelf hierop kunnen onderzoeken. Net als bij borstkanker zou zaadbalkanker normaal bespreekbaar moeten zijn. Zelfonderzoek om borstkanker vroegtijdig op te sporen is al jarenlang bekend en geaccepteerd. Dit zou bij zaadbalkanker ook het geval moeten zijn, aangezien zaadbalkanker de meest voorkomende soort kanker is bij mannen tussen de 15 en 35 jaar.

Vroegtijdige constatering
Uit Brits onderzoek blijkt dat vroegtijdige ontdekking van zaadbalkanker belangrijk is. Door zelfonderzoek zijn mannen zich veelal eerder bewust van het bestaan van de ziekte, waardoor zaadbalkanker eerder wordt ontdekt. Het vroegtijdig ontdekken maakt behandeling in een vroegtijdig stadium mogelijk, waarin vaak nog geen uitzaaiingen zijn omdat de kankercellen zich nog niet buiten de buisjes bevinden waarin zaadvorming plaatsvindt. Bij vroegtijdige ontdekking is de kans op herstel 90 procent.

De app
In de app kun je informatie vinden over zaadbalkanker verdeeld in informatie voor jezelf, vrienden en verpleegkundigen. Je kunt er het laatste nieuws rondom zaadbalkanker vinden en informatie over de stichting en natuurlijk staat de zelfcheck duidelijk uitgelegd.

De app ‘check your friends’ is gratis te downloaden in de app store voor iphone, ipod touch en ipad en in google play voor android toestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *